Skriv ut denna sida

Folke Bernadottes mördare död

Gunnar Olofsson 15 juli 2012

Den tidigare israeliske premiärministern Yitzhak Shamir har avlidit i hög ålder. Shamir var,  som ledare för den judiska terrororganisationen Stern, med största sannolikhet den som beordrade morden på den brittiska ministern för Palestina, lord Moyne, och den svenske FN-medlaren Folke Bernadotte - gudfar till vår nuvarande kung Karl XVI Gustaf

Mordet på Bernadotte motiverades av att FN-medlaren föreslagit att Jerusalem skulle förbli en  neutral del av Palestina, underställd FN, vilket hotade den sionistiska målsättningen att lägga beslag på staden helt för egen del. Som premiärminister var Shamir också en av de mest aktiva tillskyndarna till den ockupation och bosättningspolitik på Västbanken som idag är det absolut största hindret för en fredlig lösning av Palestinakonflikten.

Mordet på Folke Bernadotte har aldrig utretts. Platsen för mordet i Jerusalem är inte markerad på något vis. Inte med något monument, ingen plakett, ingenting. De flesta inblandade, inklusive den person som faktiskt höll i det dödande vapnet, har gått ur tiden. Trots att Bernadotte genom arbetet med de så kallade ”Vita bussarna” räddade minst 20.000  människor – varav en inte obetydlig del judar – undan nazismen, har aldrig någon betydande judisk eller annan organisation krävt någon utredning av mordet. Till de tigande hör också samtliga svenska regeringar sedan Andra världskriget, inklusive den nuvarande.

Några som visat sitt missnöje är dock Folke Bernadottes anhöriga i det svenska kungahuset. Fallet har uppenbarligen påtalats när man i olika sammanhang träffat representanter för den israeliska regimen. Kungaparet har aldrig avlagt något officiellt statsbesök i Israel – och kommer troligen heller aldrig att göra det.

Gunnar Olofsson

Yitzhak Shamir död SvD

Gunnar Olofsson