Skriv ut denna sida

Tyra Lundgren, Hon med fåglarna

Nils Lundgren 8 juli 2012

Fram t.o.m den 7 oktober 2012 visar Gotlands Konstmuseum verk av Tyra Lundgren. Tydligt i hennes måleri är en slags lek med identitet och könsroller. Hon målade många självporträtt. "Jag vill gärna uttryckligen säga, att det inte är självbespegling. När man använder sig själv som modell är det inte för att skapa ett porträtt. Man är målarsugen och behöver ett ansikte": Tyra Lundgren, Ett Liv i konst.

Förenklat kallades Tyra Lundgren (1897-1979) ibland för ”hon med fåglarna”. Särskilt berömd för och förknippad var hon med fåglarna i högbränt stengods.  Men tvärtom mot vad man skulle kunna tro var Tyra Lundgren en mångfacetterad konstnär och konsthantverkare med en variationsrik produktion.

Hon arbetade med skulptur och objekt i glas, brons och keramik. Hon formgav textilier och utförde storskaliga offentliga verk.

Hon målade, tecknade och arbetade även med grafik och litografi. De senaste åren har Tyra Lundgren uppmärksammats för sitt måleri och då i synnerhet för sina självporträtt. Hon menade själv att den stora mängden självporträtt berodde på att hon använde det motiv som hon lättats hade tillgång till, men anledningarna var nog fler än så. Tydligt i hennes måleri är en slags lek med identitet och könsroller. I några av porträtten är hon exempelvis klädd likt en dandy i sjömanskostym.

Tyra Dandy

Att klädsel och mode var ett av hennes stora intressen visar hennes tämligen realistiskt återgivna kostymer, pälsar och florhattar. Karaktäristiskt för porträtten är ett lätt återhållsamt ansiktsuttryck och en skarp blick som drar till sig uppmärksamhet.

Tyra Dandy

Under större delen av 1920-30 talen bodde och arbetade Tyra Lundgren i Paris. Hon var också verksam på flera andra platser runtom i Europa. Hon arbetade för välrenommerade glasbruk och porslinsfabriker såsom Venini i Venedig, Rihimäki och Arabia i Finland samt franska Sèvres utanför Paris. I Sverige arbetade hon för Rörstrand inför Stockholmsutställningen 1930. Hon arbetade även för Gustavsberg utanför Stockholm och Reijmyre utanför Norrköping. Utställningen är den största med Tyra Lundgren på flera decennier.

Estrid i sjal, 1922. Av Tyra Lundgren

Den innehåller både visade och välkända verk men också aldrig visat material. Verken är inlånade från institutioner och privatpersoner runtom i landet samt verk från  museets egen samling. Utställningen är ett samarbete med Norrköpings Konstmuseum, Mjellby Konstmuseum, Gustavsbergs Porslinsmuseum och konstvetaren Marika Bogren som i samband med utställningen publicerat den första biografin om Tyra Lundgren.

Utställningen visas på Gotlands Konstmuseum 16 juni – 7 oktober 2012

Gotlands Museum bildades 22 maj 1875 av Föreningen Gotlands Fornvänner. Då gick museet under namnet Gotlands Fornsal. Fornsalen är idag namnet på det kulturhistoriska museet.