Skriv ut denna sida

Flytta EM från Israel!

Gunnar Olofsson 3 juli 2012

Nästa års Europamästerskap (EM) i fotboll för U21-lag är planerat att hållas i Israel – ett land som varje dag bryter mot demokrati och mänskliga rättigheter.

Israel ockuperar sedan 1967 Västbanken, det som skulle bli den palestinska staten vid sidan av Israel, och har idag flyttat dit ungefär ½ miljon av sin egen befolkning. Dessa beväpnade så kallade bosättare stjäl hela tiden mer mark, river upp palestiniernas olivlundar, förstör egendom och förorenar brunnarna –
allt för att få palestinierna att ge upp och flytta från sin genom många generationer brukade jord.

Den israeliska regimen håller, med hjälp av murar, stängsel och militära checkpoints, palestinierna i ständig terror och människor köar dagligen i timtal för att nå sina arbeten och skolor, komma till sjukhus eller helt enkelt besöka varandra. I Gaza hålls 1 ½ miljon palestinier inspärrade i något som bäst kan beskrivas som världens största utomhusfängelse. Den etniska rensningen av Jerusalem fortsätter oförtrutet.

Även inne i själva Israel diskrimineras de palestinier som formellt är israeliska medborgare. Palestinska bostadsområden missgynnas vad gäller vatten- och avloppssystem, vägar och annan infrastruktur, och blir alltmer trångbodda eftersom de, till skillnad mot judiska, inte får byggas ut. Skolsystemet är i stort sett segregerat och palestinier hålls, genom olika regelsystem, borta från högre positioner i samhället. Nya lagar gör det möjligt att begränsa palestiniers
deltagande i det politiska livet, och flytta vart de vill, och omöjliggör återförening mellan palestinska familjer och deras anhöriga från ockuperade områden.

I de israeliska fängelserna sitter i nuläget närmare 4.700 palestinska fångar, de flesta för att ha protesterat mot ockupationen. 190 av de fängslade är barn, oftast dömda för stenkastning mot soldater och militärfordon, och nio fångar är politiskt valda representanter utsedda i demokratiska val. Drygt 300 personer hålls i så kallat ”administrativt förvar”, utan rättegång eller dom.

Den israeliska politiken har av bland annat Nelson Mandela och en Russelltribunal dömts ut som en form av systematisk diskriminering, av samma typ som i apartheidtidens Sydafrika, riktad mot det palestinska folket. I en tid då människorättsfrågor kommit på dagordningen i samband med bland annat Eurovisionsschlagern, är det ytterst olämpligt att ge Israel den goodwill det innebär att arrangera ett så pass stort evenemang som EM i fotboll för U21-lag.

Kräv att EM flyttas från Israel! Kräv att Israel stoppas från deltagande i stora arrangemang inom kultur, idrott och vetenskap tills man upphört med ockupationen av arabiskt land, infört lika fri- och rättigheter för alla sina medborgare och tillåtit de palestinska flyktingarna att återvända!

Gunnar Olofsson
Medlem i Palestinagrupperna, Göteborg

Gunnar Olofsson