Skriv ut denna sida

Rött kort för Israel

Gunnar Olofsson: Debattör och medlem i Palestinagrupperna 14 juni 2012

Al-Sersek (28), som spelar i palestiniernas nationella team, arresterades av israelisk militär i juli 2009 under en resa från Gaza till Västbanken för att spela fotboll. Han har sedan dess hållits fängslad som ”illegal stridande”, en beteckning som innebär möjlighet till internering under obegränsad tid utan rättegång eller dom.

Det palestinska centret för mänskliga rättigheter (PCHR) har vädjat till ordföranden för den Internationella Fotbollsassociationen (FIFA), Sepp Blatter, att agera för att rädda livet på den palestinske fotbollsspelaren Mahmoud Kamel Al-Sersek.

Al-Sersek (28), som spelar i palestiniernas nationella team, arresterades av israelisk militär i juli 2009 under en resa från Gaza
till Västbanken för att spela fotboll. Han har sedan dess hållits fängslad som ”illegal stridande”, en beteckning som innebär möjlighet till internering under obegränsad tid utan rättegång eller dom.

I protest mot förhållandena i fängelset, och att han till exempel inte fått ta emot besök av anhöriga, har Al-Sersek hungerstrejkat i omkring 90 dagar, och hans hälsa börjar nu bli allvarligt försvagad. Bland annat har han förlorat omkring 30 kilo i vikt. En annan fånge, Akram Abdullah Al-Rakhawi (39), som också sedan cirka 70 dagar deltar i hungerstrejken, lider av av asthma, diabetes och andra sjukdomar och börjar likaså svikta i sin hälsa.

Av ungefär 4.700 palestinska fångar i Israel, de flesta för att de protesterat mot ockupationen, hålls omkring 300 i så kallat
”administrativt förvar”, utan rättegång eller dom – något som upprepade gånger medfört protester från människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch. Även EU och Sverige måste nu protestera.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som deklarerat att han avstår från att besöka fotbolls-EM i Ukraina med anledning av tveksamheter kring landets behandling av oppositionella, måste klart och tydligt tala ut också om de allvarliga brotten mot mänskliga rättigheter i Israel.

Kräv att de palestinska fångarna får ordentliga rättegångar eller friges! Att politiken av godtyckliga arresteringar, isolering och
tortyr – även av barn! – upphör. Att Israel fråntas värdskapet för nästa års EM-fotboll för U21-lag om inte förhållandena omedelbart ändras. Att Sverige i annat fall bojkottar turneringen.

Det är dags för rött kort i fotboll för Israel!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Gunnar Olofsson: Debattör och medlem i Palestinagrupperna