Skriv ut denna sida

3/8-5/8: Nordiska
 FREDSSAMTAL

Nils Lundgren 21 april 2012

För 107 år sedan stoppade nordisk fredsrörelse och arbetarrörelse ett överhängande krigshot mellan Norge och Sverige. Idag deltar alla nordiska länder i orättfärdiga krig på USA:s sida.

Hur kan vi bygga en fredsfront mot de nya krigen? Hur kan vi förhindra att FN används för att starta nya krig? Nordiska

Nordiska
FREDSSAMTAL
i Degerfors 3-5 augusti (fredag 17:00 - söndag 15:00)
För 107 år sedan stoppade nordisk fredsrörelse och arbetarrörelse ett överhängande krigshot mellan Norge och Sverige. Idag deltar alla nordiska länder i orättfärdiga krig
på USA:s sida. Hur kan vi bygga en fredsfront mot de nya krigen? Hur kan vi förhindra att FN används för att starta nya krig?

Välkommen till Nordiska fredssamtal i Degerfors Folkets Hus!
Program och praktisk information på www.fib.se
Föredragshållares resor, kost och logi och hyra av lokal kostar pengar. Lämna gärna ett bidrag, Pg 51 653- 4 (Stockholmsavdelningen Folket i Bild/Kulturfront) märk
inbetalningen "bidrag Nordiska fredssamtal". Eventuellt överskott lämnas till nästa samling för Nordiska fredssamtal, detta är bara början!

 

Den 3-5 augusti (fredag 17:00 till söndag 13:00) möts vi i Degerfors Folkets Hus för en diskussion och en kritisk granskning av det gångna decenniets argument för anfallskrig och för ”humanitär intervention”, dvs. anfallskrig ”för att värna civila”.

Syftet är att öka vår kunskap och att påbörja bygget av en fredsfront för att motverka att Norge och Sverige deltar i möjliga kommande anfallskrig och ockupationer. 
Vi utgår från det generella aggressionsförbudet i artikel 2(4) i FN-stadgan och undersöker argument och praktik och humanitära resultat vad gäller

Anfallet på Jugoslavien 1999

Anfallet på Afghanistan 2001

Anfallet på Irak 2003

Anfallet på Libyen 2011

Beväpningen av grupper i Syrien 2011-2012

 

Vi frågar oss hur krigen ”säljs in” och vi ser tillbaka på det gångna seklets kamp för fred.
 Vi tar också del av det norska nätverkets ”Aksjon mot krig” erfarenheter av praktiskt anti-krigsarbete och mobiliseringen mot Norges deltagande i kriget mot Libyen.

Föreslagna teman och inledare är:

Hur blir kriget möjligt?
 Jan Myrdal (historiskt perspektiv på krigspropaganda)

Anfallskrigen och folkrätten
 Inledare ännu inte spikad (FN-stadgan och folkrätten)

Det gångna decenniets erfarenheter av ”anfallskrig och ockupation för att värna civila”
 Christer Lundgren (kriget mot Jugoslavien),

Afghanistansolidaritets Stefan Lindgren (kriget i Afghanistan),

Iraksolidaritets Mike Powers (kriget i Irak),

Ulf Bjerén (Libyen 2011 och idag),

Frilansjournalisten Hans Öhrn och Kenneth Lundgren (Syrien 2011 och idag)

 

Erfarenheter av arbetet mot anfallskrig och av samarbete för fred

En representant för Kvinnor för Fred, författaren Pål Steigan (som anmält Norges statsminister för att ha dragit in Norge i anfallskriget mot Libyen) samt en eller två representanter för ”Aksjon mot krig” (erfarenheter från anti-krigsarbete i Norge idag).

Initiativtagare är Folket i Bild/Kulturfronts Stockholmsavdelning, men organisationer och bokförlag/bokhandel som vill delta är välkomna med eget bokbord och informationsmaterial och att lämna tips om föreläsare.

För mer information och intresseanmälan skriv till
 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket välkomna!

Arbetsgruppen för seminariet
 Hashim Al-Malki, Ulf Bjerén, Roger Edberg, Kerstin Forsberg, Staffan Lundberg, Eva Myrdal, Dine Sorbon Malmsten, Jan-Erik Romson

Relaterade artiklar (efter tagg)