Skriv ut denna sida

19/4: StG Umeå Hamnmagasinet

Nils Lundgren 16 april 2012

StG Umeå

Ship to Gaza sätter segel igen och kommer att avgå från Umeå. Vårt segelfartyg Estelle beräknas anlända Umeå i maj och därefter följer en tid fylld av kreativitet, engagemang och aktiviteter.  Nästa möte för StG Umeå är den 19 april kl. 19 på Hamnmagasinet. Alla är välkomna!

Kontakt: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

BRIST PÅ MEDICINER I GAZA

Akram Mones Abu Sefan, 35, bor i Gaza tillsammans med fru och två små barn. Han arbetar som lärare. De senaste åren har han behandlats för en form av blodcancer, kronisk myeloisk leukemi, som gått bra tillbaka på en ganska modern medicin, imatinib - och han har fram till nu kunnat leva ett rätt normalt liv. Från januari i år har detta förändrats. Medicinen finns inte längre tillgänglig i Gaza, och tillståndet för Akram Mones har börjat försämras.

Tillgången på mediciner i Gaza bestäms av den palestinska myndigheten tillsammans med den israeliska ockupationsmakten. Ett problem är höga kostnader. Ett annat, och viktigare, är att olika aktörer av politiska skäl - för att komma åt och straffa den demokratiskt valda regeringen i Gaza! - använder undanhållande av el, vatten, födoämnen, mediciner, byggnadsmateriel och annat som påtryckningsmedel. Målet är att göra livet för palestinierna i Gaza så outhärdligt som möjligt. Poängen på sikt med detta är däremot mer oklar.

Israel är som ockupationsmakt enligt Genèvekonventionen förbundet att förse palestinierna med det de behöver för sitt dagliga liv. Eftersom man inte gör detta, har initiativet Ship to Gaza kommit till stånd. I år seglar en fredsflottilj för tredje gången – denna gång hela vägen från Umeå och ned utefter svenska kusten! – för att försöka bryta blockaden. Varje gång flottan seglar sprids rykten att blockaden ”lättats”. Detta stämmer inte. Den är fortfarande i full kraft, och kommer att så förbli om ingen uppmärksammar den och agerar.

Stöd initiativet Ship to Gaza! Se till att dina vänner kommer med och visar sitt stöd! Kontakta din lokala politiker och be henne/honom göra detsamma!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Relaterade artiklar (efter tagg)