Skriv ut denna sida

28/3:”Invandrare” och ”Svensk”

Nils Lundgren 26 mars 2012

Filmskaparna Foad Aram & Lewend Tasin visar PUNKT.MANNEN en kortfilm om mötet mellan Svart och Vit eller det som med godkänd svensk terminologi kallas ”Invandrare” och ”Svensk”. Onsdag 28 mars, 18.00-20.00. Café Pan-Afrika,
 
Afrosvenskarna i Stockholm, 
Bohusgatan 25, t-bana: Skanstull

 

Visar filmen Punktmannen

Den svenska självbilden är den av en sund antirasistisk svenskhet utan kopplingar till rasismens rötter transatlantisk slavhandel och kolonialism. Rasismen i den mån den alls existerar finns hos några få morbida svenskar på utkanten såsom uttalade nazister eller möjligen personer som röstar på Sverigedemokraterna.

Ordet ras har ingen plats i den svenska vokabulären och därmed ingen diskussion om rasism heller. Så istället för att diskutera social rättvisa kopplat till hudfärg har vi ett kallt beräknande samtal om huruvida invandrare – som är en kod för icke-vita människor – är till för eller nackdel för svensk ekonomi. För icke-vita svenskar blir kontrasten mellan det officiella ”färgblinda” svenska självporträttet och deras verklighet av rasistisk underordning närmast schizofren. De lider men förstår inte vad de lider av. Sverige är ju ett erkänt icke-rasistiskt land, öppet, demokratiskt och ”tolerant”. Till och med Sverigedemokraterna bedyrar att de inte är rasister. Så varför lider de?

PUNKT.MANNEN är en kortfilm som behandlar mötet mellan Svart och Vit eller det som med godkänd svensk terminologi kallas ”Invandrare” och ”Svensk”. I ett försök att lyfta diskussionen kring rasism till en mer relevant nivå, ställer filmen provokativa frågor om Invandrares Svarthet och svensk Vithet, om psykisk alienation, mindervärdeskomplex och andra frågor som berör identitet, stereotyper och rädsla.

PUNKT.MANNEN visades på Göteborgs Internationella Filmfestival och tilldelas nyligen Silver-priset på Sveriges Kortfilmsfestival. Välkommen till den första visningen i Stockholm följd av ett samtal med filmskaparna.
________________

Café Pan-Afrika
Onsdag 28 mars, 18.00-20.00 
Afrosvenskarna i Stockholm 
Bohusgatan 25, t-bana: Skanstull
________________

Talare
Foad Aram & Lewend Tasin

Café Pan-Afrika är öppet mellan 17.00-21.00
I regi av Kulturaktiv

I samarbete med Ibn Rushd

För mer information se www.afrosvenskarna.se 
Facebook: Café Pan-Afrika

Punkt.mannen

Beskrivning

Punkt.mannen är en tragikomisk berättelse om hur två invandrarungdomar, plötsligt och något brutalt, görs medvetna om sin egen socio-politiska verklighet som Invandare i ett post-kolonialt Sverige.

Relaterade artiklar (efter tagg)