Skriv ut denna sida

Irak - Facit efter 9 års krig

Nils Lundgren 20 mars 2012
Mike Powers presents Dr. Khdhayer Waheed Hussein and Cindy Sheehan Nils Lundgren +46 73-0398823

Dr. Khdhayer Waheed och Cindy Sheehan talade i Stockholm. Anders Romelsjö: - Massmedia skriver sällan om Irak och än mer sällan vågar de rikta kritik mot de krigsbrott som USA utfört. Inte har vi hört Carl Bildt protestera mot detta, lika litet som ledare inom EU. En gradvis ”anpassning” har skett till en uppenbarligen brutal supermakts politik. Man kan inte, trots olikheter, låta bli att reflektera över likheten i denna situation och undfallenheten mot Hitler före och i början av andra Världskriget. Här kan du dock läsa referat av talen.

Cindy Sheehan berättade att hon var i Stockholm också för att väcka opinion till stöd för de fem kubaner som sedan 1998 sitter fängslade i USA de sk Cuban 5. Sheehan menar att frågan om de fem kubanerna hänger ihop med hennes engagemang mot USAs krig mot Irak och Afghanistan som förs under beteckning krig mot terrorismen. De fem kubanerna sökte infiltrera organisationer i USA som legat bakom terroristattentat på Kuba som lett till att 3500 kubaner dödats sedan början av 1960-talet. De fem gjorde misstaget att informera FBI om vad de kommit på om terrorismen mot Kuba med följd att de själva fängslades och sedan dömdes till långa fängelsestraff.

Sheehan pekade på det absurda i att den amerikanska regeringen för ett sk krig mot terrorismen i andra länder men fängslar de som söker avslöja terroríster i USA.

Cindy Sheehan berättade om hur hennes son dödades under kriget i Irak: ” Min son Casey tog värvning år 2000 för att senare få möjlighet att studera på college. Vi kommer från arbetarklass och hade inte själva råd att ge honom den utbildningen. Casey var mekaniker i armén och ville inte åka till Irak men tvingades. Han stationerades i Sadr City 2004 och blev ganska omedelbart beordrad ut på en styrkedemonstration i staden. Han ville inte delta utan hänvisade till att han var mekaniker men hans befäl tvingade honom med på operationen. De amerikanska trupperna skulle visa musklerna och provocerade fram en attack. Casey dödades då truppen attackerades. Det skedde bara fyra dagar efter att han kommit till Irak.” Sheehan berättade att hon fått frågan om hon inte tar avstånd från det irakiska motståndet som dödat hennes son. ”Jag säger att jag aldrig anklagat motståndsrörelsen i Irak för detta. Det är deras rätt att kämpa mot en ockupant.” Hon understryker att alla har ett ansvar att vara på sin vakt mot krigspropagandan och sa att om hon vetat mer om krigen skulle hon aldrig låtit sin son ta värvning. I USA är det 16% arbetslöshet och bland fattiga och svarta ungdomar ännu högre. De lockas med pengar för collegestudier om de går in i armén. En man hade berättat för henne att han deltagit i kriget men efter avslutad period åter tagit värvning för att kunna finansiera cancerbehandling för sin sjuka hustru. ”Vi gick in i Irak för att som man sa ge dem hälsovård och här hemma finns inte någon allmän hälsovård för den egna befolkningen!” Hon berättar om sin egen dotter som tvingats ta ett stort lån för att finansiera collegestudier och måste betala av under resten av sitt liv. ”Fattiga unga i ÙSA som vill ha utbildning står inför valet att antingen värvas till försvaret och riskera att tvingas med i krig eller att ta stora lån och fastna i livslång skuld. Vår regering säger att vi går i krig för att ge andra rätt till utbildning men här hemma har ungdomarna inte råd att utbilda sig!”

Sheehan är starkt kritisk till hur diskussionen om krigen förts i USA. ”Nederlaget i Vietnam skylldes på hemmaopinionen, veteranernas motstånd mm. Aldrig tar någon upp att det var folket i Vietnam som segrade på grund av sin kamp mot de utländska trupperna.” Sheehan har fängslats flera gånger för att hon protesterat mot kriget på George Bush farm i Texas och utanför Vita Huset i Washington. Hon underströk dock att hon aldrig begått något brottsligt som att låsa fast sig vid Vita Husets grindar eller gjort motstånd mot polis. Hon blir fängslad för att hon uttryckte sina åsikter. Därför tycker hon att det är hyckleri när man i USA frågar henne om det inte är tacksam för att Bush/Obama nu fått demokrati och yttrandefrihet i Irak. ”Tacksam! Miljoner människor har dött till följde av kriget i Irak och här hemma i USA fängslas jag för att jag vill säga min mening!” Media i USA är oftast bara förmedlare av information från makthavarna säger hon och tar som exempel dödandet av Osama bin Laden. ” Media återgav bara vad administrationen sa om händelsen. De ställde inga besvärande frågor om det fanns bevis på att det var bin Laden, hur han sköts och vad som gjordes med kroppen. Då media kritiserades för detta hänvisade de till att de fått uppgiften om händelsen av Navy Seals (USAs marinkårs specialstyrka)! Medierna skall inte bara rapportera. De skall undersöka och gräva fram fakta. Jag sa till media: Ni har inte gjort ert jobb!” Hon menar att vi aldrig får förlita oss på de etablerade medierna. ”Vi måste hitta egna källor för information på nätet, bloggar och annat.”

Under Obamas presidentperiod har hon fängslats och av en domstol fått förbud att vistas inom en viss radie från Vita Huset bakgrunden var hennes högljudda protester mot krigen: ” Jag ropade med en megafon så att hördes in i Ovala rummet, ’ Ta hem trupperna’ och ’ Ni skulle ställas inför krigsrätt’ ”. Av säkerhetstjänsten som bevakar henne då hon reser runt och protesterar har hon fått kodnamnet ”Tornadon”.

Cindy Sheehan menar att flera av USAs presidenter under efterkrigstiden begått krigsbrott som de skulle kunnat dömas för enligt Nürnberg. ”Bush I och Clinton startade krig och Bush II och Cheney är ansvariga för aggressionskrigen mot Afghanistan och Irak. Truman gav order om atombomberna över Hiroshima och Nagasaki och startade Koreakriget men Nurnberg och Tokyorättegångarna visar att det är bara för förlorarna som ställs inför rätta.

Även om presidenterna är krigsförbrytare så handlar det ytterst inte om personer menar Sheenan: ”Det är imperiet och dess makt som driver fram krigen. Tag till exempel de senaste händelserna i Afghanistan med de 16 civila, de flesta barn, som sköts ihjäl av en amerikansk sergeant. Han hade varit tre gånger i Irak och man kan undra vad han gjort där? Men det är ändå inte sådana som han som är de största förbrytarna. Det är de som beslutar om krigen och de går alltid fria”. Krigen motiveras alltid med vackra ord men gäller det egna imperiet och ytterst pengar. I Libyen och Irak var det oljan och i Afghanistan sa regeringen att det var för terroristerna. ”Regeringen säger att vi är i Afghanistan för att hjälpa kvinnorna. Men kvinnorna är de som drabbas mest av kriget. Det är pengar, pengar, pengar som styr krigen. Washington bryr sig inte ett smack om folk i Afghanistan, Irak , Libyen och inte heller om folk i USA. Det är vinstintressen och pengar som styr. När regeringen säger att det är några rötägg som massakrerar folk i Afghanistan, urinerar på döda talibaner, torterar människor i Abu Ghraib-fängelset så har man fel. Det är de styrande i USA som är rötäggen!”

Cindy Sheehan avslutar med att en uppmaning till opinionsbildning mot krigen. ”Man har frågat mig om inte jag blivit rik på ersättningen från staten för att min son dödades. Det är sant att jag fått ersättning men varenda penny har jag använt i kampen mot krigen. Vi är de 99% och det är vi som kan ta makten och det vet de 1% som har makten.”

Lars-Gunnar Liljestrand, ordförande för Afghanistansolidaritet sammanfattar för IrakSolidaritet och Afghanistansolidaritet
2012-03-19

 

Fullsatt möte om Irak, publiken stod längs väggarna och i dörröppningen.

Irak -facit efter 9 års

I mars 2003 anföll USA och Storbritannien Irak, i strid mot internationell rätt och FN-stadgan. USA:s regering påstod att Irak höll på att utveckla kärnvapen (USA har tusentals kärnvapen, har under Obama moderniserat sin kärnvapenarsenal, och hotar att använda dessa vapen). FN:s vapeninspektörer (Hans Blix och medarbetare) hade strax innan efter en inspektion i Irak inte funnit belägg för detta. Irak, USA:s forne allierade i kriget mot Iran, hade dessförinnan lidit svårt under hårda sanktioner sedan 1990, folkrättsvidriga bombningar 1998. 1997 beräknades också mer än en halv miljon barn under fem år ha dött som en följd av sanktionerna, fler än de som dog efter atombomben över Hiroshima. ”Jag tycker att valet är mycket svårt, men priset- vi tycker att det är värt priset” sade USA:s dåvarande utrikesminister Madeleine Albright, när hon intervjuades i TV-programmet ”60 Minutes” 12 maj 1996.

Dödsfall
Enligt forskare hade c:a 600 000 dött i Irak till följd av kriget 2006 (artikel i Lancet en av världens två mest ansedda medicinska vetenskapliga tidskrifter). Antalet dödade till följd av kriget kan nu uppskattas till mer än 1 miljon, dvs. mer än 100 gånger fler än de som dödats i konflikten i Syrien. Om den senare skriver massmedia mycket, mycket medan de väsentligen tiger om den förra, betydligt större konflikten. De sviker rätt och moral.
Nobels fredspristagare 2009 Obama tackade i december USA:s trupper för en fin insats, beklagade att 4 500 USA- soldater dödats och att 30 000 skadats men nämnde inte med ett ord att irakier dödats.
Flyktingar: Flera miljoner uppskattas ha flytt inom landet eller till utlandet.
Dödandet av intellektuella: Många intellektuella har dödats och tusentals sitter i fängelse under vidriga förhållanden.
Samhällsapparaten har till stor del slagits i spillror.

Sjukvården: Enligt WHO hade Irak före 1990 den bästa hälso- och sjukvården i Mellanöstern, och den var kostnadsfri för patienten. Genom omfattande vaccinationer var viktiga smittsamma sjukdomar utrotade. Nu är situationen mycket sämre genom att många läkare och sjuksköterskor flytt eller dödats, genom att sjukhus har förstörts, genom att HIV ökat från 35 fall till 30 000 fall, och genom att drogmissbruk efter 2003 kommit till landet, där man nu uppskattar att det finns 70 000 drogmissbrukare. (Professor Khdayer Waheed Hussein, Iraq & Dean Medical College, Syria private university for technology & science, Damaskus vid föredrag på Karolinska Institutet 14 mars i år. Han hade själv flytt från Irak 2004, då hans kolleger började dödas och arresteras. De som var medlemmar i det sedan decennier dominerande Baath-partiet blev avskedade. Detta genom dekret från USA:s styresman över Irak, Paul Bremer, vilket utgör en av flera tunga insatser av USA för att splittra befolkningen i en medveten sekteristisk politik.

(http://www.iraksolidaritet.se/?nr=602)

Bagdad har den sämsta levnadsstandarden och den sämsta säkerheten av 221 rankade städer i världen uppger Mercers 2011 ”Quality of Living”

Oljan har betydelse: ”Det finns ingen annan källa till miljoner nya fat olja någonstans i världen” sa USA:s Bagdadambassadör James Jeffrey när han för UD äskade 6,2 miljarder dollar för Irakbudgeten 2012.

USA lämnar inte Irak!
USA:s Bagdadambassad (den största i världen, lika stor som Vatikanstaten) fördubblar personalen till runt 16000. Vidare ska USA:s UD anställa 5100 legoknektar till ambassaden i Bagdad, nästan 3 gånger så många som motsvarande diplomatiska säkerhetspersonal i resten av världen. I årets budget begär president Obama 6 000 000 000 US Dollar till UD och 3 000 000 000 US Dollar till militära insatser i Irak (motsvarande 60 miljarder svenska kronor, SEK).

Har massmedia något ansvar?
Våra massmedia skriver sällan om Irak och än mer sällan vågar de rikta kritik mot de krigsbrott som USA utfört. Inte har vi hört Carl Bildt protestera mot detta, lika litet som ledare inom EU. En gradvis ”anpassning” har skett till en uppenbarligen brutal supermakts politik. Man kan inte, trots olikheter, låta bli att reflektera över likheten i denna situation och undfallenheten mot Hitler före och i början av andra Världskriget. Ska massmedia och det internationella samfundet sträva efter kritisk granskning, respekt för demokrati och internationella konventioner eller inte?
Man har prövat misstänkta krigsförbrytare från Serbien och Bosnien och ska pröva Khaddafis son inför internationella domstolen i Haag. Det finns all anledning att även pröva förre presidenten GW Bush, president Obama och deras män inför en sådan domstol. Deras brott ter sig ännu mycket större. Ska det internationella samfundet sträva efter likhet inför lagen eller inte?

Anders Romelsjö

IrakSolidaritet rekommenderar läsning av

Kriget mot Iraks kultur

Red. R. Baker, S. Ismael & T. Ismael

Alhambra förlag

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Boken kostar 229:-

Boken innehåller ett antal artiklar i olika ämnesområden av specialister inom arkeologi, historia, utbildning och politik. En mycket bra inledning beskriver den politiska bakgrunden och USA:s strategiska och ekonomiska intressen i den oljerika regionen. Författarna för fram begreppet ”state-ending”, som innebär att avsikten redan från början var att förinta staten Irak, på vars ruiner ett ”nytt Irak” skulle upprättas enligt USA:s kända modell. Endast oljeministeriet och inrikesdepartementet skonades i förstörelsen. Den här boken förklarar ingående taktiken och de verkliga bevekelsegrunderna för det brottsliga överfallet på Irak.

Boken kom på svenska i januari. Idag, på 9-årsdagen av USA-alliansens angrepp på Irak, har Sören Sommelius publicerat en mycket läsvärd recension.

https://hd.se/kultur/boken/2012/03/20/under-krigsmaskinens-larvfotter/

Fler bra bokrekommendationer om Irak finns här:

http://iraksolidaritet.se/?nr=556