Skriv ut denna sida

Morden i Sivas kan inte preskriberas

Nils Lundgren 18 mars 2012

Amineh Kakabaveh, Riksdagsledamot (V) talar på demonstrationen som fördömde domstolsbeslutet och kritiserade svenska regeringen för att vara tyst om vad som händer i Turkiet. Hon krävde att 100 journalister och 7 000 politiska fångar som sitter i turkiska fängelser friges omedelbart. Demonstranter ropade slagsord och lade ner en svart krans utanför turkiska ambassaden med texten: ”BROTT MOT MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER KAN ALDRIG LÄGGAS NER PGA PRESKRIPTIONSTID”

TILL ALL MEDIA OCH DEN ALLMÄNNA OPINIONEN
BROTT MOT MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER KAN ALDRIG LÄGGAS NER PGA PRESKRIPTIONSTID
Mordbrandsrättegången för 1993 års händelser i Sivas  har lagts ner då preskriptionstiden har gått ut. Med det här beslutet har dem anhörigas lidande ökat ännu mera.
Vi fördömer den polismyndighet som stod som åskådare för mordbranden, när 33 människor brändes till döds i Sivas 1993, som nu attackerar dem anhöriga och demonstranter  i Ankara våldsamt.  


Den 2 Junli 1993 följde hela världen mordbranden i direkrsändning .  33 författare, arstister,  intellektuella  samt den 12 år gamala Koray  mördades.


I stället för att Hjälpa dem oskyldiga männskorna i Madimak Hotellet underlättade dem mördarnas i deras handlig.  Vi fördömer alla regeringar och myndigheter  i Turkiet som i 19 års tid har försvårat samt hjälp till att rättvisa inte kunnat skipas.  För att konfronteras med denna massaker behöver  varken landets lagar ändras eller påminnas  om mordbranden på 33 människorna utan ändring av landets  politiska  ideologi.


Mördarna har under denna 19 års period kunna leva helt ostörda. Dem har kunna göra militärtjänst, ta anställning i den offentliga sektorn samt resa utomlands utan att dem kunnat tillfångatas. Fastän man kände till adresserna på dem befann sig på rymmen utomlands krävdes ingen utlämning av dem.  Myndigheterna har hela tiden framställt dem anhöriga som skyldiga och motarbetat dem. Genom dessa handlingar har mördarna skyddats av myndigheterna på alla tänkbara sätt samt slutligen också belönats genom preskriberingen.
Dagens Statminsiter, Receb Tayip Erdogan har också angående preskriberingen sagt ” Jag hoppas detta tillbringar nytta till vår nation och vårt land”. Med Detta uttalande har ytterligare en stadsminister tagit ställning för  Mördarna.  Denna inställning visar också Erdogans rätta ansikte, även om regeringarna, statdsministrarna  byts ut, så e politiken den samma. Utrota eller mörda dem  inte är som oss.

OM DU BRÄNNER EN ”ALEVIT”  VIA PRESKRIBERING, OM DU DÖDAR EN ”ARMENIE” GENOM FÖGA BEVISNING, OM DU DU DÖDAR EN ”KURD” VIA HJÄLTEDÅD, SLIPPER DU ALL BESTRAFNING I TURKIET.

I dagarna kommer stadsminister Erdogan få ett pris i Tyskland, ” Fred och Kärleks”, priset. Hur kan en person som inte är i frid med sig själv få ett sådant pris? Ingen har rätt att smutsa ner detta pris! Erdogan är absolut inte berättigad detta pris! Det bör tas tillbaka!

Morden i Sivas är brott mot mänskligheten och kan inte preskriberas! Vi kommer att både nationellt och internationellt följa upp detta för att rättvisa ska skippas!                                                             

Alevitiska Riksförbundet                                                                                              

Svensk Turkiska solidaritets och kultur föreningen i Stockholm
Turkiska konst och kulturföreningen

Ali Cagan läser upp uttalandet.

Demonstrationen genomfördes utanför Turkiets ambassad den 17 mars 2012, kl. 11.00
Den 2 juli 1993 samladas intellektuella i staden Sivas i Turkiet för att delta i en kulturfestival.  Religiösa fundamentalister tände eld på hotellet Madimak där de deltagande bodde. 35 personer dog i branden. Polisen och armén vägrade ingripa för att rädda de intellektuella, sångare och poeter som befann sig i byggnaden. Flera personer som har deltagit i massakern skyddades aktivt av staten. De fick körkort, gjorde militärtjänsten och jobbade i kommuner medan polisen letade efter dem. Flera av dem lämnade landet och flyttade till Tyskland. För några dagar sedan bestämde en domstol att åtalen läggs ner då preskriptionstiden har gått ut. Mördarna blev således frikända. Det är oacceptabelt att åtalet läggs ner och att mördarna går fria.

Även i Istanbul hölls flera demonstrationer: