Skriv ut denna sida

Sveriges Afghanistanpolitik

Nils Lundgren 8 mars 2012
Lasse%20Bengtsson%20om%20l%C3%A4get%20i%20Afghanistan
Lasse Bengtsson om läget i Afghanistan – TV4 Nyhetsmorgon 06 Mar, 2012 TV4 Play

Nyhetsbrev Föreningen Afghanistansolidaritet.  Utställning på Armemuseum. Den svenska truppens vardag i Afghanistan visas i pr-syftet att framhålla soldaterna som vanliga människor som du och jag. Dvs ta bort kritiken mot att dom överhuvudtaget är där. Det handlar om att sälja en vara nämligen deltagandet i ett krig.

Claes Engelsbrandt: Utställning på Armemuseum i Stockholm. Stillbilder och video av SvD-fotografen Yvonne Åsell visas på Armemuseum, Riddargatan i Stockholm,T-bana Östermalmstorg. Den svenska truppens vardag i Afghanistan visas i pr-syftet att framhålla soldaterna som vanliga människor som du och jag. Dvs ta bort kritiken mot att dom överhuvudtaget är där. Självklart är soldaterna i de allra flesta fall " som du och jag". Men här handlar det om att sälja en vara nämligen deltagandet i ett krig.

Den svenska truppens vardag i Afghanistan visas i pr-syftet att framhålla soldaterna som vanliga människor som du och jag. Dvs ta bort kritiken mot att dom överhuvudtaget är där. Självklart är soldaterna i de allra flesta fall " som du och jag". Men här handlar det om att sälja en vara nämligen deltagandet i ett krig. Därför är också utställningen framställd som en utställning om FN:s verksamhet allt i från Kongo på tidigt 1960-tal till det afghanska kriget. Men som Lars-Gunnar Liljestrand visat i sin utmärkta broschyr, SVERIGE I KRIG IGEN, så är FN-masken ett bedrägeri avsett att skapa ett känslomässigt stöd för kriget genom att utnyttja det goda anseende som FN har i Sverige genom att dess generalsekreterare Dag Hammarsköld var vår landsman. Utställningen är granne med en annan äldre utställning om Sverige, FN och därmed sammankopplade insatser ute i världen. Detta ger ett felaktigt intryck av samband med tidigare svenska FN-insatser vilka de flesta människor uppfattat som humanitära. En bild av en svensk major i gemytligt umgänge med en afghansk milisman är dock intressant. Milismannen kommer från CIP ( Critical Infrastructure Protection) som uppges ha skydd av vägar till sin uppgift. Denna CIP beskrivs i den tyska veckotidskriften Der Spiegel nr 49/2011 sid 100 som ett livsfarlig band av äventyrare: " Medlemmarna av CIP kommer sannolikt att begå fler människorättsskändningar än de reguljära polisenheterna då de varken är utbildade eller kontrollerade.

Och situationen försämras av att det överhuvudtaget inte finns något sätt att ställa CIP-männen till ansvar. " Vilka säger nu detta? Enligt Der Spiegel är det den svenska militären i Masar - Sharif i norra Afghanistan som skriver så i en som hemlig klassad rapport. Den högste chefen över svenskarna är den tyske generalen Markus Kneip. "Att svenskarna är bekymrade tar jag mycket allvarligt på ". Men, skriver Der Spiegel:...det svenskarna inte vill driver amerikanarna så mycket mer beslutsamt vidare." Bildtexten på Armémuseums utställning kritiserar (vågar inte ?) dock inte amerikanerna. I stället påstås där att det är tyskarna som sköter CIP. Försöker man blanda bort korten?

Utställningen har också ett par bloggar av svenska lägre befäl i Afghanistan. För den som i likhet med undertecknad är intresserad av att studera mentaliteten bland de nykrigiska, kan det ha utbyte. Bloggarna är tydligt censurerade skrivarna och kan man gissa av det psykologiska försvaret eftersom de saknar den spontanitet som annars borde ha funnits. Daniel Janssons blogg har svårt att dölja sin fördomsfullhet gentemot afghanernas religion vilken för honom är obegriplig.

 

Ladda upp längst ner och läs hela nyhetsbrevet som PDF.