Skriv ut denna sida

14/3: Arbetsvillkor i vinindustrin och Systembolagets ansvar

Nils Lundgren 27 februari 2012

14 mars, kl 13.30-15.30. Postmuseum, Lilla Nygatan 6, Gamla Stan, Stockholm. Afrikagrupperna och kampanjen Rättvis vinhandel

Seminarium: Arbetsvillkor i vinindustrin och Systembolagets ansvar

Tid: 14 mars, kl 13.30-15.30
Plats: Postmuseum, Lilla Nygatan 6, Gamla Stan, Stockholm
Arrangörer: Afrikagrupperna och kampanjen Rättvis vinhandel

Vin från Sydafrika är storsäljare i Sverige, och dess arom och karaktär beskrivs målande i vinskribenternas spalter. För många av de lantarbetare som arbetar i de ofta bedårande vackra vinlandskapen består dock vardagen av hårt slit till löner som inte går att leva på. Allra sämst villkor har säsongsanställda kvinnor och migrantarbetare. Situationen är densamma i Chile, Argentina och andra vinproducerande länder.

Svenska Systembolaget är en av världens största återförsäljare av vin. 1 januari i år införde företaget en etisk uppförandekod för sitt arbete med krav på att grundläggande arbetsrätt följs.
Hur kan den nya koden bidra till att förbättra arbetares situation? Hur garanterar Systembolaget att koden efterlevs? Vilken möjlighet finns det till insyn i det arbetet? Vilken roll kan fackföreningar och organisationer spela?

Lyssna till:
- Sarah Claasen, ordförande för det sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke som framgångsrikt organiserar säsongsanställda kvinnor
- Emil Boss från kampanjen Rättvis vinhandel
- Nina Johansson, ansvarig för CSR-frågor på Systembolaget

Dessutom presenteras en ny rapport om genus och makt i värdekedjor av vin: från druvplockare i Sydafrika till konsument i Sverige.

För anmälan och mer information, kontakta Åsa Eriksson (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 08-4427085). Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på fika. OSA senast den 7 mars.
Varmt välkommen!

Arrangörer: Kampanjen Rättvis vinhandel, som består av Afrikagrupperna, Dfsa-SAC, Latinamerikagrupperna, den sydafrikanska fackföreningen Sikhula Sonke, den chilenska lantarbetarorganisationen Anamuri, den argentinska lantarbetarorganisationen UST, Handelsklubben på Lagena Distribution AB och SUF Storstockholm.

Relaterade artiklar (efter tagg)