Skriv ut denna sida

Al Jazeera oundgänglig del av de imperialistiska krigen

Nils Lundgren 13 februari 2012
Al Jazeera Correspondent: India's silent war AlJazeeraEnglish den 22 okt 2011

INDIENS TYSTA KRIG Hur ursprungsfolk kläms mellan regering och gerilla (naxaliter/maoister) skildras i detta unika Al Jazeera reportage. Men videon får kritik av Indiensolidaritet, som anklagar Al Jazeera för att ha gått från att vara USA-kritisk till att vara en helt oundgänglig del av de imperialistiska krigen.

- Etiopiensvenskarna: Brott mot mänskligheten kan inte döljas. Tidningen kan laddas ner gratis för spridning.

Henrik Persson

Mer om Fjärde Världen: www.f4world.org. Där finns PDF av tidningen att ladda ner - ett helt nummer digitalt av tidningen Fjärde Världen att läsa och sprida.

 

Nr 4, 2011: Kurumbafolket möter ekologiska
och sociala utmaninger


Ur innehållet:


- Ledare: Klimat och tillväxt

- Flyktingar från Inre Mongoliet:
-Vår nomadkultur och vårt språk hotas
- Ursprungsspråk försvinner i skrämmande takt

- Inkas matkultur lever

- Romsk film:
"Varje kameravinkel är ett ställningstagande"

- Samiska intellektuella saknas i Nationalencyklopedin

- Etiopiensvenskarna: Brott mot mänskligheten kan inte döljas

- Inka - guldskatter i bergrummet

- Bokrecensioner:
- Kan Indiens mest förtryckta segra?
- Bilden av Islam är förvrängd

Föreningen Fjärde Världens grundval

Dessutom notiser, boktips

Kritik av Al Jazeeras video från Erik i Indiensolidaritet:

Fjärde Världen har lagt upp filmen "Indien tysta krig" på sin hemsida. Det är i högsta grad välkommet att den mycket stora konflikt som pågår i östra och centralindien uppmärksammas.

Men aljazeeras film är tyvärr ett riktigt mästerverk i konsten att sprida felaktiga föreställningar om utvecklingen i Indien. Den börjar ganska bra genom att beskriva storbolagens framfart m.m. men sedan visar det sig att filmmakarna har helt andra avsikter än att ge en vettig beskrivning av vad som sker. Istället för att beskriva naxaliternas politik, radar man upp flera enskilda episoder som naxaliterna tar avstånd ifrån enligt Jan Myrdals resekamrat Guatam Navlakhas rapport (http://sanhati.com/articles/2250/) och presenterar detta som om det vore naxaliternas politik i allmänhet. Dessutom till passande skrämmande musik. Titta på episoden "Village of fear" och lägg märke till huset som raserats. Titta sedan en gång till men fundera på vem som har rivit huset, bonden säger aldrig att naxaliterna har rivit huset men betraktaren får den uppfattningen genom upplägget.

Journalisten Imran Garda (http://en.wikipedia.org/wiki/Imran_Garda) påstår att han inte har kunnat få träffa några naxaliter, i själva verket har naxaliterna enligt Gautams rapport en mycket omfattande alternativ adminstration som omfattar flera miljoner människor och adminstrationen har flera departement var ett för Public Affairs som möjligen ligger bakom att ganska många journalister har kunnat åka in i deras områden och fritt kunnat intervjua befolkningen, Arundhati Roy, Jan Myrdal, Suvojit Bagchi m.fl. Den mördade naxalitledaren Kishenji var känd för att indisk press kunde nå honom via mobiltelefon. Är det då troligt att de inte har kunnat få tag på någon naxalit som kunde ge deras bild av vad som sker (bortsett från ett par äldre mycket korta klipp)?

Här är en rapport från BBC
http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-12637562

Australisk TV:
http://www.youtube.com/watch?v=OvUVzvt_jtg

De områden där naxaliterna är starka är samma områden som motståndet mot britterna var särskilt stark. I själva verket är dessa områden en ända lång räcka av uppror mot olika förtryckare. Bl.a. därför är det felaktigt att beskriva ursprungsbeolkningen som offer, man frånkänner dem rätten att ha en egen politiska agenda av motstånd.

Filmens bakomliggande tanke som går som en röd tråd genom hela filmen är sandwichteori: folket är klämt mellan gerillan och regeringen. Dvs gerillan är inte folket och representerar inte folkets intressen. Det är ju bara det att allt tyder på att folket inte kommer att finnas kvar om de inte försvarar sig.

Sandwichteori: http://sanhati.com/excerpted/2003/

Aljazeera har gått från att vara USA-kritisk till att vara en helt oundgänglig del av de imperialistiska krigen (Financial Times, se artiklen nedan). Kungen av Qatar som i praktiken är chef på Aljazeera har lagt sig platt för USA som har en stor militärbas i det lilla landet och lokal ledningsenhet för Central Command som militärt ansvarar för oljeländerna nordafrika och mellanöstern (http://en.wikipedia.org/wiki/Al_Udeid_Air_Base)

Om Aljazeeras roll i krigen.
http://panafricannews.blogspot.com/2011/08/role-of-al-jazeera-in-imperialist.html

Indiensolidaritet skriver på en artikel som kritiskt belyser Aljazeeras film och som vi kommer att skicka ut internationellt.


Frågan är ju viktig, om den indiska regimen och dess vänner lyckas isolera motståndet mot storbolagens framfart kanske de lyckas med sina folkmordsplaner som Arundhati Roy beskriver i sin artikel "Vandra med kamrater" (http://www.tvardrag.se/text/arundhati-roy-i-tvardrag-om-naxaliternas-kamp-mot-den-indiska-overheten).

Världsopinionen kan när allt kommer omkring spela en avgörande roll för utgången av konflikten och det är där vi kommer in i bilden.

Med vänliga hälsningar

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Indiensolidaritet