Skriv ut denna sida

Många döda i explosioner i Syrien

Nils Lundgren 11 februari 2012

Minst 28 personer dödades och 235 skadades vid två explosioner som inträffade i Aleppo. Det uppger den statliga nyhetsbyrån Sana, Syrian Arab News Agency.

 Twenty-eight Martyrs, 235 Wounded in Twin Terrorist Bomb Blasts in Aleppo City

Enligt media i Sverige har 175 människor dödats. Svenska YLE: Enligt aktivisterna är det regeringen som ligger bakom dådet. Närmare 30 människor dödades och över 230 människor skadades i två självmordsattacker

Dagens Nyheter: Saudiarabien vill att FN snarast enas om en resolution som bygger på att president Bashar Assad avgår

Enligt FN har över 5.000 människor dött sedan protesterna mot president Bashar Assads regim inleddes i mars förra året.

Syriens regering pekade ut "beväpnade terroristgäng" som ansvariga för attackerna som riktades mot säkerhetsstyrkorna. Regimen har använt begreppet "terroristgäng" synonymt med oppositionen.

 

På flera ställen i Syrien fortsätter regeringen att kväsa upproret med våld, bl.a i Homs. Milisen ska ha stormat det belägrade Bust området.

Sveriges ambassadör ska stanna så länge det går i Syrien.

- Närvaron är viktig för att ge oss information säger Carl Bildt.

Protesterna mot Bashar al-Assads regim har pågått sedan i fjol. Enligt FH har minst 6000 mäniskor dött i upproret/inbördeskriget som succesivt tagit en alltmer militär vändning sedan dissidenter tagit till vapen. Omvärlden har sökt ett sätt att påverka regeringen men Ryssland och Kina har satt sig emot alla försök till ingripanden. Regeringarna i Moskva och Beijing anser att striderna är en intern angelägenhet. De har anklagat Väst för att vilja ingripa militärt.

Arabförbundet stängde i höstas av Syrien p.g.a våldet och skickade senare in observatörer för att utröna läget i landet. Observatörsuppdraget avbröts men sedan dess har arabländerna sagt sig vilja återuppta uppdraget med FNs hjälp.

Påståendet: "Regimen har använt begreppet "terroristgäng" synonymt med oppositionen." är inte riktigt. Tvärtom Syriens regering skiljer strikt mellan opposition och terrorgrupper. Dialog mellan regeringen och opposition pågår. Vänligen följ utvecklingen.