Skriv ut denna sida

17/2-19/2: Krig & fred

Nils Lundgren 9 februari 2012

Om konstnärernas sätt att hantera de våldsamma konflikterna i dagens värld. Konstperspektiv ställer ut konstnärerna Juan Pedro Fabra Guemberena och Larissa Sansour på mässan Supermarket, Kulturhuset i Stockholm den 17 – 19 februari. Kom till montern på plan 3! 

Tema: Krig & fred

Yuri Kozyrev "Libya"

Att människor fört krig mot varandra sedan tidernas begynnelse är tyvärr något det inte går att bortse från. Och ganska tidigt togs konsten i anspråk för att rättfärdiga eller förhärliga den ena eller andra sidans insatser på slagfältet. Världens museer svämmar över av bataljmålningar, inte minst från den period när nationer byggdes och territorialgränser drogs upp. I våra dagar är de stora krigen mellan stora nationer på väg att bli ett minne blott. I dessa konflikters ställe kommer vad fredsforskarna kallar ”lågintensiva konflikter”. Men det betyder inte att färre människor dör i krig – ibland är det snarare tvärtom. Årets första nummer av Konstperspektiv handlar om konstnärernas sätt att hantera de våldsamma konflikterna i dagens värld. I numret skriver vi om konstnärer som (bland andra): Juan Pedro Fabra Guemberena, Larissa Sansour, Runo Lagomarsino, Harun Farocki och Jenny Holzer.

Harun Farocki "Mechanized Asaault"

Vi presenterar det nya numret vid mässan Supermarket på Kulturhuset i Stockholm den 17 – 19 februari. Kom till vår monter på plan 3! Vi ställer också ut verk av två konstnärer från numret:  Juan Pedro Fabra Guemberena och Larissa Sansour.

Juan Pedro Fabra Guemberena intresserar sig för militärens koder och utseenden, som de framstår i populärkulturen och i verkliga livet. Ofta försöker han att i sina verk skapa ett parallellt bildspår som annekterar, men också bearbetar och underminerar, militärens officiella bildspråk.

Larissa Sansour "Nation Estate"

I Larissa Sansours verk utmanas både den israeliska ockupationen av palestinska områden och den stereotypa massmediabilden av konflikten i Mellanöstern. Nyligen blev hennes verk fokus för en internationell konstskandal när klädtillverkaren Lacoste av politiska skäl drog tillbaka den nominering hon fått till Lacoste Elysée-priset. Vi kommer att visa de tre bilder som hennes nominering baserades på.

Förutom detta: bokrecensioner, konstkalendarium och mycket annat! Har du frågor, kontakta gärna Anders Olofsson, Konstperspektivs redaktör, på e-postadress anders.olofsson@konstperspektiv.nu eller telefon 0733-755 985. Bildmaterial hittar du på vår hemsida www.konstperspektiv.nu.

Anders Olofsson

Gammelgårdsvägen 19, 3 tr

112 64 Stockholm

Tfn: 073-375 59 85
E-post: anders.olofsson@konstperspektiv.nu
Hemsida: http//www.konstperspektiv.nu

Relaterade artiklar (efter tagg)