Skriv ut denna sida

Nordiska fredssamtal – För fred och mot Nato

Ulf Bjerén 13 augusti 2013

Ett kort referat från Ulf Bjerén av årets Nordiska fredssamtal.

För andra året i rad anordnade Folket i Bild konferensen ”Nordiska fredssamtal” i värmländska Degerfors` Folkets hus 9-11 augusti.

Öppningsdagen kom nyheten om att ”Big Brother” Obama valt att åka till Stockholm i stället för till Moskva där visselblåsaren Edward Snowden i enlighet med internationell rätt beviljats tillfällig asyl.

En arbetsgrupp på konferensen beslöt att fokusera på två frågor vid manifestationen mot Obama 4 september på Sergels torg.

För det första USA-regimens förföljelse mot de som avslöjar dess krigsförbrytelser, aktuell genom domen mot Bradley Manning och förföljelserna av Julian Assange och Edward Snowden.

För det andra en fråga om det svenska folket och vår framtid, närmandet till den USA-ledda krigsalliansen Nato. Den stora Natokrigsövningen Northern Coasts i Östersjön och den planerade protesten mot krigsalliansen i Karlskrona 7 september hade egen punkt på konferensens dagordning.

Den förbigångna nyheten att USA:s kongress i början av augusti godkänt överförandet av vapen för en halv miljard dollar till terrorangreppen mot Syrien väckte stor oro, förstämning och vrede bland konferensdeltagare. Hela regionen kan komma att dras in i ett blodbad med svåröverskådliga konsekvenser.  Tystnaden är öronbedövande!

70-talet deltagare i Degerfors kunde lyssna på 15 föredrag. Många hade folkbildande karaktär. Lars-Gunnar Liljestrand, FiB-jurist informerade om våldsförbudet, FN-stadgans grundpelare. Jan Myrdal talade om det stora sveket mot den internationella solidariteten 1914.  Christer Lundgren gjorde en exposé av samtidshistorien, från Korea till Syrien.

Anders Björnsson pläderade för folkbeväpning i ett historiskt perspektiv, ”en demokratisk grundfråga i expeditionskårernas tidevarv”. Han ansåg att värnplikten skulle återinföras.

Och konferensdeltagarna fick höra om hur rymdkrig planeras, om imperialismens uppladdning för att ta kontroll över naturresurser på Nordkalotten, om svenskt profiterande på vapenexport och om Norrbotten som militärt övningsfält för utländska makter.

I Degerfors samlades pacifister och antiimperialister. De kunde enas på den gemensamma plattformen av försvar för FN-stadgan och freden och mot USA:s och Natos krigspolitik.

Ulf Bjerén Karlskrona

 

 

Videofilmer från Nordiska fredsamtalen i Degerfors 2013

 

1.      Hedda Langemyr, Norges Fredsråd: Fra folkeforsvar til krigspolitikk

 

 

2.      Jan Myrdal: Lärdomar av det onödiga sammanbrottet 1914

 

 

 

 

 

 

 

8.      Anders Björnsson, författare och historiker: Folkbeväpning – demokratisk grundfråga i expeditionskårernas tidevarv. Varför allmän värnplikt bör återinföras.

 

9.      Patrik Paulov, journalist, Proletären: Terror, medielögner och vägen till fred i Syrien

10.  Ola Tunander, professor, Peace Research Institute Oslo: Efter Libyen - Syrien och säkerhetsrådets permanenta medlemmar

 

Fredsamtalen får fäste i Degerfors

Emma Lindström NWT.se 2013-08-12 Vill lyfta frågor till offentligheten. Eva Myrdal vill att frågorna om…
Fredssamtal på folkets hus Emma Lindström nwt.se 2013-08-10 DEGERFORS: "Vi måste prata om frågorna" Nordiska fredssamtalen inleddes i fredags…

 

Arktis nästa konfliktzon
(Utrikes)

Hedda Langemyr fra Norges Fredsråd holder foredrag om Arktis i Stockholm.
Ulf Bjerén

Relaterade artiklar (efter tagg)