Skriv ut denna sida
tisdag, 10 januari 2012 10:37

Bengt Hermele: Guldsot Utvalda

Skrivet av 
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

»En annan skithög är Christer Zetterberg, chef för af Donner, med en Jaguar X-type som tjänstebil. »

Guldsot
Bengt Hermele
Leopard

Det började som en skakning på nedre våningen hos de kvinnliga administratörerna. Kunde det stämma att den charmige Johan af Donner på Röda Korset var ohederlig? Burna av en känsla för anständighet började man syna fakturorna. Så avslöjades han av några rättskaffens själar. Redan på sitt första jobb stal Johan af Donner berättar Bengt Hermele i denna läsvärda redogörelse över svindeln på Röda Korset. Han förfalskade också sina universitetsbetyg och när han väl var inne i svängen skrev han bluffakturor i samarbete med halvkriminella existenser.

Var det ingen som fattade? Klart att de där med jackor från Barbour och tröjor från Lacoste fattade. Eller som man sa: ”Till slut visste alla att han ljög, folk garvade bakom hans rygg.” Men
ursäktad och befordrad blev han då han tillhörde den tärande klassen med sitt adelskap och sin spatiösa våning vid Humlegården. Med sin glidarstil blev han en nyttig idiot åt de andra snattarna. Skillnaden var bara den att de andra stal enligt avtal.

Som Christina Magnusson, född Bernadotte, som krävde ersättning av Röda Korset då prinsessapanaget sänkts.

En annan snyltare var styrelsens ordförande liberalen Bengt Westerberg. I boken förklarar han med matematiska formler varför just han av alla jordens människor har rätt att ta miljoner ur de
fattigas kassa som samlats in av frivilliga krafter. Det är, uppriktigt sagt, en biologisk gåta att en person av den sorten kan få ståfräs.

En ann an skithög är Christer Zetterberg, chef för af Donner och med en Jaguar X-type som tjänstebil. Smaka på den. Ratta en Jaguar X-type för världens svältande barn. Hur lär man en sån person folkvett? Förstod man vad som hände? Det är väl klart att af Donners entourage begrep att borgerlig välgörenhet, det som alliansen nu lanserar, är ett sätt att bli rik. Efteråt när polisen kom var det ingen som sett ens en fjärt av guldstoft från de miljoner han snodde. Inte ens han fru hade fattat, sa hon, trots att resten av familjeekonomin var glasklar för henne.
Man sa hon höll maken i ett stenhårt grepp, sånt man brukar säga när man menar att lustan styr. Sett ur den synvinkeln torde fru E K Josephson af Donner med åren blivit ett kostsamt ligg.

Något maken kanske kan tänka på under de fem år han är dömd att tillbringa bakom galler med högerhanden som enda älskarinna.

Anders Norberg

Folket i Bild/Kulturfront Tolv 2011

Läs 3398 gånger Senast ändrad tisdag, 10 januari 2012 11:06
Nils Lundgren

Journalist sedan 1981, varav under 20 år anställd på Sveriges Television. Idag frilans som gärna tar erbjudanden som jag inte kan motstå.

Dokumentärer: Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget,

Luz drömde om ett liv, Kosovo – I orkanens öga. Frilansat i Somalia, norra Ryssland, Västbanken och Gaza.

Nils är den svenska kortvarianten av det grekiska namnet Nikolaus som är sammansatt av orden nike som betyder seger och laos med betydelsen folk.

Senaste från Nils Lundgren

Relaterade artiklar (efter tagg)