Skriv ut denna sida
söndag, 08 januari 2012 23:41

Pojken med cykeln. Regi: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
 Utvalda

Skrivet av  Antonie Grahamsdaughter
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Cyril tigger med självklar uppriktighet om kontakt med vuxenvärlden. Dramat skildrar en liten killes längtan, längtan efter sin pappas kärlek . Han gör allt för att få träffa honom.

Pojken med cykeln.

Regi: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
 Skådespelare: Cécile De France, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione
 Land: Belgien 
Utgivningsår: 2011
 Längd: 1 tim 27 min
 Originaltitel: Le gamin au vélo

Språk: Franska
 Åldersgräns: Ingen fastställd 
Premiär: 13 januari

En pojke har blivit dumpad på ett barnhem av sin pappa som inte längre har tid med honom. Vi får följa den 12 åriga killens kamp om pappans kärlek och bekräftelse. Av en slump möter han Samantha hårfrisörskan. Det blir ett avgörande möte.

Cyril tigger med självklar uppriktighet om kontakt med vuxenvärlden. Dramat skildrar en liten killes längtan, längtan efter sin pappas kärlek . Han gör allt för att få träffa honom.

Filmen har en vardaglig nästan odramatisk ton om pojkens känslomässiga frustration Han vet inte vart han ska rikta sin ilska över pappans svek. Han snurrar planlöst runt på sin cykel. Cykeln blir hans trygghet. Det som finns kvar efter att pappan lämnat honom på barnhemmet.

Så en dag blir cykeln stulen. Det är som pojken förlorar allt. Han springer efter cykeltjuven och hamnar i en lång rad förvecklingar med kriminella killar. Han är ett lätt offer i deras händer och utvecklas så småningom till en tuff liten tjuv. Äntligen bekräftad och sedd - tills historien får en vändpunkt och berättelsen utvecklas i en rad nya omständigheter och förvecklingar.

Han söker upp pappan som jobbar på en restaurang. Han knackar på fönstret och ropar på sin pappa. Den hjärtskärande scenen balanserar känslorna utan att det blir överdrivet. Bara stillsamt, så stillsamt som det kan bli när en pojke tittar in i ett kök och trånar efter sin pappa. Han är upptagen av sitt liv och har inte tid med ungen.
Scenen skildras med inlevelse och känsla av regissörena Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Thomas Doret spelar välnyanserat den unga pojken. Hårfrisörskan spelas av Cécile De France. Hon fyller filmen med värme, känsla och trovärdighet. Fotot närmar sig karaktärerna på ett vackert, poetiskt sätt och samtidigt med realistisk skärpa och ton.

Filmen skildrar på ett vardagligt och realistiskt sätt en historia som inte är helt ovanlig, fäder som struntar i sina ungar.  I filmen blir pojkens perspektiv en ständig längtan efter pappan. En fadersgestalt att bli bekräftad av som inte längre finns. Istället får andra auktoriteter fylla tomrummet. Här fint skildrat i mötet med hårfrisörskan Samantha och hennes kärleksfulla medmänskliga handling att ta sig an den övergivna svårhanterliga arga killen. En sevärd film!
Betyg 4 Antonie Frank

Läs 4415 gånger Senast ändrad fredag, 31 juli 2015 10:14

Media

Pojken med cykeln Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne LE GAMIN AU VELO DIAPHANA