Skriv ut denna sida
torsdag, 15 april 2010 21:00

Björn Johnsson: Kampen om sjukfrånvaron

Skrivet av  Peter Karlsson
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Kampen om sjukfrånvaron

Björn Johnsson

Arkiv Förlag

Paradigmskiften – då synen på ett problem totalt förändras – är en av sakerna som undersöks i Björn Johnssons ingående studie av förhållanden kring de svenska sjukskrivningarna. Hur man med ett par borgerliga ledarskribenter i spetsen kan vrida debatten, från att betrakta sjukskrivningar som ett arbetsmiljömässigt problem till att utmåla stora delar av den sjukskrivna svenska befolkningen som ett gäng snyltare och fuskare, vars högsta mening i livet är att sno åt sig av de sociala skyddsnäten.

Makten över tanken blir sällan mer tydlig än i just sådana situationer. Vad leder då denna makt till, enligt Johnsson? Ett klimat där man leker med människors liv och tar ytterst dåligt underbyggda beslut och, som Johnsson visar i vissa fall, helt utan faktaunderlag. Detta gäller till exempel för det brottsliga utnyttjandet av sjukförsäkringarna, som han beskriver som ett i princip helt marginellt problem.

Vad finns då för förklaring till att långtidssjukskrivningarna ökat så pass kraftigt? På detta svarar Johnsson att rehabiliteringsarbetet på arbetsplatserna har totalt havererat. Inte att svenska folket under en 20-årsperiod gått från att vara ytterst strävsamma till att bli ett gäng snyltare.

Läs boken och hjälp till att slå hål på myterna om sjukskrivningarna i Sverige, så att vi åter kan få ett land där det inte är ett brott att bli sjuk.

4/10

 

Läs 2739 gånger