Skriv ut denna sida
måndag, 19 december 2011 09:26

Svansjön. Regi: Fredrik "Benke" Rydman Utvalda

Skrivet av 
Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

Fler borde få chans att se och höra en Svansjön som tar andan ur en. Och som på längre sikt, med lite eftertanke, väcker tankar om tillståndet i dagens samhälle.

Fotograf: Mats Bäcker

Svansjön i ny tolkning är en multikonstupplevelse.  Scenografin av Allan Edwalls dotter Lehna Edwall och Fredrik Rydman, och ljusarbetet av  Linus Fellbom, i kombination med muskulärt framförd dans av bästa kvalité till dagens populärmusikala tolkningar av 1800-talets Tjajkovskij tar publiken med storm. Och det är imponerande välgjort trots att ensemblen haft extremt kort tid att bli klar.  Enligt uppgift bara en veckas repetion i färdig scenografi.

Fotograf: Mats Bäcker

Sista avslutande scenen görs till den klassiska originalmusiken av Tjajkovskij. Vilket kan ses som en respektfull hyllning till verkets upphovsman. Men det väcker också diskussion och samtal om Fredrik "Benke" Rydmans (Bounce) uppsättning över huvudtaget hade varit möjlig utan att originalet hade funnits.

Fotograf: Mats Bäcker
Är Fredrik "Benke" Rydmans (Bounce) framförandet ett eget verk?  Svaret är ja, framförandet på Dansens Hus vid Norra Bantorget i Stockholm tillför och skapar ny verkshöjd.

Fotograf: Mats Bäcker
Biljettpriset borde dock vara lägre med tanke på att det är en statlig stiftelse som driver Dansens Hus. För fler borde få chans att se en Svansjön som tar andan ur en. Och som på längre sikt, med lite eftertanke, väcker tankar om tillståndet i dagens samhälle.

Presentation:
I Fredrik "Benke" Rydmans (Bounce) tolkning av den klassiska sagan Svansjön har handlingen förlagts till nutid och streetdance möter Tjajkovskij. Istället för trolldom och övernaturliga händelser får Rothbart makt över sin omgivning med hjälp av droger. Svanarna är prostituerade och helt beroende av Rothbarts beskydd och heroinet han förser dem med. I kampen mellan det onda och det goda är begäret till droger och kärlek centralt. Det gäller att ta rätt beslut och våga lita på rätt person. Hur slutar sagan denna gång?

Fotograf: Mats Bäcker
Tjajkovskijs originalmusik används till viss utsträckning men får samsas med helt nykomponerad och specialskriven musik av bland andra Salem Al Fakir och Moneybrother.

Dansarna, tio stycken till antalet, har dansat i Bounce uppsättningar tidigare eller valts ut genom audition. Jennie Widegren (Bounce) dansar rollen som mamman och i rollen som den svarta svanen Odile ser vi Ambra Succi (Bounce). Den vita svanen Odette dansas av Maria Andersson, som Sigfried ser vi Robert Malmborg och Rothbarth dansas av Daniel Koivunen. I övriga roller Lisa Arnold, Dawid Bienkowski, Anna Näsström, Mario Perez Amigo och Fredrik Wentzel.

Fotograf: Mats Bäcker
Specialskriven musik av Salem Al Fakir, Moneybrother, Eye N' I från PH3 och Skizz från Stockholmssyndromet, Adiam Dymott, Lune, Mario Perez Amigo och Simsoak.

Ljusdesign Linus Fellbom, scenografi Fredrik Rydman och Lehna Edwall, kostym Lehna Edwall.

I samarbete med Dansens Hus.

http://www.blixten.se/show--teater/svansjon?gclid=CNSKsNvWja0CFSsvmAodWU5Tgw

Läs 4351 gånger Senast ändrad måndag, 19 december 2011 12:31
Nils Lundgren

Journalist sedan 1981, varav under 20 år anställd på Sveriges Television. Idag frilans som gärna tar erbjudanden som jag inte kan motstå.

Dokumentärer: Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget,

Luz drömde om ett liv, Kosovo – I orkanens öga. Frilansat i Somalia, norra Ryssland, Västbanken och Gaza.

Nils är den svenska kortvarianten av det grekiska namnet Nikolaus som är sammansatt av orden nike som betyder seger och laos med betydelsen folk.

Senaste från Nils Lundgren

Relaterade artiklar (efter tagg)

Media

Knarkande%20svanar%20i%20ny%20tolkning%20av%20Svansj%C3%B6n
Reortage av Annika Widebeck om Svansjön TV 4