Skriv ut denna sida
torsdag, 20 februari 2014 08:24

Ett! i ny spännande svensk jazz.

Skrivet av  Tommy Lindström
Betygsätt den här artikeln
(3 röster)
Och den stora frågan Och den stora frågan Torbjörn Zetterberg

Musiken är en kokande ömsom eftertänksam kosmopolitisk kittel, där Torbjörn Zetterberg i sin egen roadmovie plockar upp valda delar längs vägen och använder i sitt ramverk.

Den senaste skivan med Torbjörn Zetterberg är en resa in i olika världar. Det är eklektisk och spännande musik som rör sig i olika riktningar. En berättelse som ställer frågor och söker sig framåt för att senare bryta ut i kollektiva melodier, improvisationer, riff och raffinerade soloutflykter.

Musik med beröringspunkter som Don Cherry’s 70-tals skivor, Charlie Haden’s Liberation Music Orchestra, Sun Ra och Charles Mingus.  

Det är en kokande ömsom eftertänksam kosmopolitisk kittel, där Zetterberg i sin egen roadmovie plockar upp valda delar längs vägen och använder i sitt ramverk.

Ensemblen spelar lyhört, centrerat kring Zetterbergs engagerande basspel och Jon Fälts närvarande sväng, där blåssektionen får tillfällen till flera intressanta soloutflykter.

Torbjörn Zetterberg tog ett uppehåll från musiken 2010 för att flytta ut till ett buddhistiskt tempel för att samla nya krafter och hitta tillbaka till inspirationen. Kanske såddes fröet redan där till det som kom att bli, Torbjörn Zetterberg och den stora frågan.

Mystiken och den globala kvaliteten delar han med föregångaren Don Cherry som även han sökte sig till buddhismen.

När det gäller skivan så finns inga frågetecken utan den är snarare ett utropstecken i ny spännande svensk jazz.

Torbjörn Zetterberg och den stora frågan
Moserobie Music Produciton


Betyg 4

Läs 2761 gånger Senast ändrad lördag, 22 februari 2014 02:50

Relaterade artiklar (efter tagg)