Skriv ut denna sida
tisdag, 17 december 2013 23:02

William Onyeabor - Vem är William Onyeabor?

Skrivet av  Tommy Lindström
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
William Onyeabor William Onyeabor

Ett arbete som uppskattningsvis skulle tagit en månad växte istället till fem års febrilt grävande efter information där frågorna blev mer änsvaren.

William Onyeabor- Who is William Onyeabor?

Det är skivbolaget Luaka Bop som specialiserat sig på alternativ världsmusik gärna med psykedeliska förtecken som valt att sätta samman den här unika samlingen över William Onyeabors livsverk. Ett arkivarbete som uppskattningsvis skulle tagit en månad växte istället till fem års febrilt grävande efter information där frågorna blev mer än svaren.

En historia som påminner om Searching for Sugarman, med en begåvad artist som inte får det genomslag som den förtjänar under sin aktiva tid. Skillnaden är att Onyeabor inte är intresserad av återupprättelse. Efter det att han konverterat till kristendomen i mitten av 80-talet har inte velat prata om vare sig själv eller sitt förflutna liv som musiker.

Det här har naturligtvis försvårat hela processen med arbetet, men efter mycket tålamod och påtryckningar fick Eric Weels från Luaka Bop träffa Onyeabor i Nigeria. Där lever han nu ett helt annat liv och frågorna om musiken och informationen om honom är fortfarande höljt i dunkel, då han inte gärna svarar på frågor som rör hans tidigare karriär.

Mystiken har bara blivit större med de historier som omger honom. Det berättas om att han var en framgångsrik affärsman och ägare till en mannagrynsfabrik. Att han byggt upp sin egen filmstudio och även skivstudio där han både spelade in och pressade alla sina skivor till sitt eget skivbolag, som en slags urfader till DIY-kulturen.

En del biografier och rykten om honom på nätet talar om att han även studerat film i Ryssland och sedan kommit tillbaka till Nigeria för att starta sitt eget filmbolag. Andra rykten säger att han jobbat som advokat efter genomgången advokatutbildning i England eller att han jobbat med regeringskontrakt i Nigeria.

Man vet inte riktigt vad som är sant eller inte och det är därför omöjligt att teckna den korrekta biografin om honom därav titeln- Who is William Onyeabor? Musiken på skivan byggs upp av hemvävda skeva analogsynthklanger som samsas med trummaskiner/trummor, elgitarrer, ostämda psykedeliska orglar och stötigt afrobeatblås.

Man kan beskriva musiken som hypnotisk och repetitiv med politiskt och religiöst messande, långa låtar som emellanåt klockar in på över tio minuter. Han har byggt upp en helt egen ljudvärld som är kongenialisk med sin synthorienterade afrobeatmusik som låter som framtiden, trettio år före sin tid.

William Onyeabor gjorde tio skivor under åren 1977-85 på sitt eget bolag Wilfilms och dessa skivor har bara varit kända i hans hemstad Enugu och varit mycket obskyra skivor utanför byn. Det var en stor händelse för Luaka Bop att efter så många turer äntligen få träffa honom och till slut kunna få rättigheterna att ge ut musiken.

Har du inte lyssnat på William Onyeabor innan så väntar en ny spännande och alternativ värld att träda in i och Damon Albarn, Four tet och Caribou är redan hängivna fans till hans musik.

Luaka Bop

Betyg 5

 

 

 

Läs 2815 gånger Senast ändrad fredag, 20 december 2013 13:33

Relaterade artiklar (efter tagg)

Media

William Onyeabor - better change your mind collectiveartmag collectiveartmag