Skriv ut denna sida
tisdag, 20 augusti 2013 18:45

"Therese, Leo och farfar som kom bort"

Skrivet av 
Betygsätt den här artikeln
(2 röster)

Den nu aktuella boken av Beata Konar handlar om oro  och magiskt tänkande, är den tredje i barnboksserien om sånt som kan vara svårt att sätta ord på och prata om. Författarens inspiration kommer ifrån verkligheten. Huvudpersonerna kommer från familjer med mångkulturell bakgrund utan att detta faktum skrivs på näsan.

 

 

Gryf Förlag ger ut en barnboksserie för 5 till 10‐åringar med verklighetstrogna historier om barn och vuxnas vardag. Böckerna är skrivna av Beata Agnieszka Konar och illustrerade av Nina Karlsson och Elizabet Glimrot.


Barnboksserien tar upp ämnen i livet som är viktiga men svåra att sätta ord på. Böckerna är särskilt anpassade för högläsning eftersom författaren vill ge vuxna och barn ett verktyg för att skapa gemensamma upplevelser och dela verkligheten. Ingen ska behöva känna sig ensam i sin livssituation, varken som barn, förälder eller annan vuxen. Det är hög igenkänningsgrad i böckerna för såväl barn som vuxna.

 

De tre första böckerna kan läsas fristående från varandra. I de kommande böckerna kommer karaktärerna att vävas samman i framtida historier.


Målgrupp: 5‐10‐åringar (förskolan, förskoleklass & lågstadiet)THERESE, LEO OCH FARFAR SOM KOM BORT

ISBN 978‐91‐7437‐281‐6
”Jag måste hitta farfar. Måste, måste, måste så att allt blir bra igen.”


Therese tycker inte om att sova borta. Hon är rädd att något ska hända hennes mamma och pappa när hon inte är där. Denhär gången ska också kusin Leo stanna över natten. Dagen efter händer det jobbiga. Farfar försvinner och Therese ger sig iväg för att hitta honom. Hon tänker att om hon bara hittar farfar, så kan hon ställa allt till rätta igen.

Läs mer om Therese, Leo och farfar som kom bort på www. gryfpublishing.com/therese/


NÄR MAMMA RESTE BORT

9789174372809
Paulina bor med sin mamma i veckorna och träffar sin pappa på helgerna. Föräldrarna är nyskilda och Paulina hoppas på att de ska bli tillsammans igen. En dag berättar mamma att hon ska resa bort och att Paulina måste flytta hem till sin kompis ett tag.


Men kompisen är inte alls glad över att Paulina flyttar in utan tycker att Paulina tar hennes mamma ifrån henne. Hon börjar retas och skrämmas och kan inte stå emot att berätta den stora hemligheten om Paulinas mamma.


Läs mer om När mamma reste bort på www.gryfpublishing.com/paulina

 

NATASHAN

9789174372793
Natashan känner sig övergiven av bästa kompisarna som slutat på dagis för att börja i skolan. Av morfar som verkar tycka att andra barn är både bättre och duktigare än hon. Av Sam som inte längre finns.
Kanske till och med av mamma och pappa som bara tycker att hon bråkar. Men så kommer ett spännande brev på posten. Kanske kan allt bli som hon önskar ändå? Den tar upp tankar och funderingar som de flesta barn har i den här åldern då kompisar blir allt viktigare, familjen känns allt knasigare och döden allt mer skrämmande.

Läs mer om Natashan på www.gryfpublishing.com/natashan

Läs 2473 gånger
Nils Lundgren

Journalist sedan 1981, varav under 20 år anställd på Sveriges Television. Idag frilans som gärna tar erbjudanden som jag inte kan motstå.

Dokumentärer: Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget,

Luz drömde om ett liv, Kosovo – I orkanens öga. Frilansat i Somalia, norra Ryssland, Västbanken och Gaza.

Nils är den svenska kortvarianten av det grekiska namnet Nikolaus som är sammansatt av orden nike som betyder seger och laos med betydelsen folk.

Senaste från Nils Lundgren

Relaterade artiklar (efter tagg)