Skriv ut denna sida
torsdag, 04 juli 2013 13:21

PS. Ny bok om Patti Smith

Skrivet av  Trombone Billingegatan 14 426 71 Västra Frölunda www.trombone.se info@trombone.se
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Peter Lucas Erixons PS är, i sin omfångsmässiga återhållsamhet, den första boken om och med Patti Smith i Sverige.

På nära håll har Erixon under ett antal år följt Smith och det som här presenteras är en del av det material som samlats; boken består dels av några lågmält personliga samtal med Smith och dels av ett antal essäistiska närbilder i notisens format. Boken är också illustrerad med ett tiotal fotografier.

Det är i år trettio år sedan Peter Lucas Erixons debuterade med en samling dikter. Poesin lämnade han efter åttiotalet och tre diktsamlingar länge i fred. Det var först med de prosalyriska texterna i 2008 års Sista rester av det vilda (parallellt även utgiven i en engelskspråkig version) och förra årets åtta hymniska dikter i Fotismer som han – åtminstone tillfälligt – på nytt närmade sig poesin igen.

Annars har han sedan romanen Hemlandet 1991 koncentrerat sig uteslutande på prosan, i vilken han införlivat poetens blick och tonfall. Hans romaner är sinsemellan, såväl formmässigt som innehållsligt, mycket olika varandra. I ett par romaner från Manhattan har han, sitt litterärt filosofiska grundtemperament trogen, gestaltat existentiella frågeställningar i den mest urbana av miljöer. En litterär höjdpunkt så långt är romanen Silversnöret (2001) som väckte ett mycket starkt gehör hos läsarna och kommit att bli en älskad bok.

Peter Lucas Erixon är för närvarande sysselsatt med förutom nya litterära arbeten också med bildkonst (hans fjärde separatutställning var i april i år) och dessutom en personlig independentlångfilm med personligt/självbiografisk utgångspunkt.

Video: Peter Lucas Erixon läser ur boken PS, Gamla Teatern, Östersund 20 april 2013

Video med Patti Smith längre ner!

 

Läs 2708 gånger Senast ändrad torsdag, 04 juli 2013 13:32

Relaterade artiklar (efter tagg)

Media

PS, en bok med Patti Smith Peter Lucas Erixon·