Skriv ut denna sida
lördag, 25 maj 2013 06:04

"Sommarstället" gjord med psykodrama

Skrivet av 
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Regissören Johan von Reybekiel berättade om det speciella arbetssättet och det okonventionella arbetet med filmen Sommarstället, där allt gjordes på FEL sätt efter en exklusiv visning på Bio Rio. Det okonventionella arbetet med filmen genomfördes med psykodramametoder där de lät skådespelarna komma i kontakt med sina sämsta sidor.

Sommarstället utspelar sig under två våldsamt intensiva sommardagar på Västkusten i närheten av Strömstad. Stina tar med sig sin brittiske pojkvän till sin kusins födelsedagsfest. När vinglasen fylls på faller fasaderna och kvällen blir en föreställning dominerat av brutal utfrysning, hjärtlösa svek och sexuell otrogenhet som aldrig borde hända.

 Filmen Sommarställets fyra huvudkaraktärers relationer är värd att diskutera ur ett genusperspektiv. De kvinliga och manliga rollernas skuld till konflikten i filmen följer en konventionell uppfattning där kvinnan antingen solkas ner och skuldbeläggs, eller är alldeles för passiv. Kalle, den man som är otrogen, låter filmen tyvärr slippa undan utan konsekvenser för sitt handlande. Stina är den som drabbas mest och hårdast av deras snedsprång.

 

Filmen skildrar ett samhällsklimat där människorna ständigt gör nya val, vilket gör att det senaste valet rivs upp, avslutas eller omprövas. Den senaste flickvännen ersätts snabbt av en ny. "Gräset är alltid grönare på andra sidan staketet".  

John Cassavetes sätt att regissera skådespelarna, att ge dom kontakt med sina sämsta sidor, och att göra film är förebild för Johan von Reybekiel. Vilket gör filmen Sommarstället till en annorlunda historia berättad i ett ovanligt tempo. Efterföljande diskussion är värd att delta i för alla filmintresserade. Johan von Reybekiel berättar öppenhjärtigt och genomtänkt om sitt manusarbete och filmproduktionen som imponerande nog genomfördes på endast 2 veckor!

John Cassavetes on actors

Publikröster efter visningen:

Filmen fortsatte att skava på vägen hem. Då har verket fått mig att möta på riktigt. Uppskattade äktheten i dialogen, tyckte om regin med tilliten till skådespelarnas arbete - jag tror att det var det som gjorde att jag hamnade i obehaget i situationen. Tack!

Tackar och bockar för föreställningen igår! Fantastiskt bra jobbat och grattis till konstverket ni skapat. Många underbart äkta, varma och unika (bl.a.) middags- och festscener med fin puls.

 

SVT sänder filmen Sommarstället den 5 juli. 

Andra skriver:

Sommarstället – Radar Magazine

Sommarstället är en film om kärlek, vänskap och svek med den svenska sommaren som kuliss och modellen Sara Blomqvist som en av huvudkaraktärerna.

 

"Sommarstället" - Kultur | SVT.se

Man vill så gärna att det ska bli bra, att man har upptäckt den där cineastiska pärlan som Svenska Filminstitutets dörrvakter borde ha släppt in i värmen. En ny ”Darling”, i sommarklänning....

”Sommarstället” tillhör den där gåtfulla skaran filmer som är gjord av eldsjälar, (det är i princip bara amatörer och debutanter framför och bakom kameran) men som på intet sätt avslöjar vad vederbörande brinner för.

”Sommarstället” har begränsad biolansering; visas bland annat i helgen (24-26/5) på Bio Rio i Stockholm, samt i SvT den 5 juli.

Fredrik Sahlin

Sommarstället på Bio Rio :

 

En mörk klumpimagenfilm som utspelar sig under två sommardygn, en väldigt naken film men så berörande. Jag hoppas verkligen att ni tar er tid till att se filmen, jag ska skicka dit både mina systrar och min mamma som älskar film lika mycket som jag.

 

 

 

SOMMARSTÄLLET www.sommarstallet.com
https://www.facebook.com/Sommarstallet?ref=hl

Regissör: Johan von Reybekiel & Marcus Werner Hed
Gengre: Drama
Land: Sverige (2012)
Längd: 83 min 



Läs 3822 gånger Senast ändrad måndag, 27 maj 2013 09:35
Nils Lundgren

Journalist sedan 1981, varav under 20 år anställd på Sveriges Television. Idag frilans som gärna tar erbjudanden som jag inte kan motstå.

Dokumentärer: Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget,

Luz drömde om ett liv, Kosovo – I orkanens öga. Frilansat i Somalia, norra Ryssland, Västbanken och Gaza.

Nils är den svenska kortvarianten av det grekiska namnet Nikolaus som är sammansatt av orden nike som betyder seger och laos med betydelsen folk.

Senaste från Nils Lundgren

Relaterade artiklar (efter tagg)

Media

Sommarstället Trailer Pundersons Gardens