Skriv ut denna sida
tisdag, 27 november 2012 07:35

5 broken cameras Regi: Emad Burnat, Guy Davidi

Skrivet av  Antonie Frank
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Dokumentären visar den smygande kolonisationen som övergår i ett obarmhärtigt tyst slagfält, blod, död och sorg

5 broken cameras
Regi: Emad Burnat, Guy Davidi
1 tim 30 tim. Från 15 år
Biograf Zita, Folkets Bio

Emad Burnat filmar med sina fem kameror kampen i den palestinska byn Bil’in mot de israeliska bosättares kolonisation och byggande av en mur.

5 broken Cameras, berättar historien om en palestinsk lantbrukare, Emad Burnat som med sin första kamera börjar dokumentera sin nyfödde son. Samtidigt börjar han filma den palestinska byn Bil’in, strax utanför Ramallah och dess invånares kamp. De använder sig av ”Noon Violent” motstånd för att försvara sig mot att deras jordbruksmark ockuperas av bosättarna. Mark omgärdas av taggtrådsstängsel som sen ersätts av en hög betongmur.
Filmen med dess närbilder av motståndet från invånarna i byn tar oss med på en resa av människors hopp om en lösning. Emad Burnat uppgift är att dokumentera motståndet.

Vi får se när kameran beskriver hur palestinier utsätter sig för livsfara genom att ställa sig under huscontainrar som israelerna försöker placera ut för att ockupera böndernas mark.
Eller när Emad Burnat filmar de brinnande olivträden som bosättarna satt eld på för att hämnas protester. När de israeliska bosättarna hänvisar till domstolsbeslut som förbjuder demolering av betong-konstruktioner så bygger Bil’in-borna själva en utpost av betong för att med samma metod försvara sin mark.

Titeln ”5 broken cameras” syftar på de fem videokameror som förstörs när Emad försöker dokumentera vad som utspelar sig.  En av de kameror som skjuts sönder visar i sina sista bilder hur en israelisk prickskytt siktar rakt mot videokameran.  

Vi får följa med filmaren Emad Burnat familj och se Gibreels första ord. Frustrationen när soldaterna skjuter mot demonstranter eller skjuter skarpt mot en begravning. Familjen åker och plockar oliver från de uråldriga olivträden som fortfarande inte skövlats av Israeliska bosättare. Gibreels tvingas växa upp i ockupationens skugga och frågar sin mamma varför de Israeliska soldater skjuter. Hon svarar att det är bra med lök mot tårgas.



Filmen tar oss med till konfrontationer och kameran ger oss en surrealistisk bild av bosättarnas nybyggen av hela städer som växer upp ur myllan. Dokumentären visar den smygande kolonisationen som övergår i ett obarmhärtigt tyst slagfält, blod, död och sorg.

Det är en nära verklighet vi ser i filmen. Den icke uppstädade rapporteringen blir ett unikt dokument av Emad Burnat själv.- Palestiniernas rätt till sin mark.

Filmen är belönad med Stefan Jarl Documentary Award.

5 Broken Cameras Official Trailer #1 (2012 ... - YouTube


Antonie Frank
Betyg 5

Läs 3590 gånger Senast ändrad tisdag, 27 november 2012 07:44

Relaterade artiklar (efter tagg)