Skriv ut denna sida

Turkiet - ett fängelse för journalister

Nils Lundgren 5 november 2012

LO-TCO Biståndsnämnd och Svenska Journalistförbundet inbjuder till lunch och samtal: Torsdagen 15 november, kl. 11.30 - 13.00. Estniska husets restaurang Ester, Wallingatan 34, Stockholm. Eftersom vi i samband med föreläsningen bjuder på en vegetarisk lunch vill vi veta hur många som kommer. Anmäl dig senast tisdagen den 13 november till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..


 

Det råder en usel situation för press- och yttrandefriheten i Turkiet. Antalet fängslade journalister var i våras drygt 100, vilket är fler än i Kina. Turkiska myndigheter utmålar medier som forum för samhällsomstörtande grupper och särskilt grävande journalister anklagas för terrorism. Under hösten har några försatts på fri fot i avvaktan på fortsatta rättegånger, men fortfarande sitter  76 journalister bakom galler. Samtidigt sprider sig rädslan bland journalisterna i landet, självcensuren ökar och viktiga samhällsfrågor blir inte rapporterade i medierna.

Bariş Pehlivan, turkisk journalist, blev tillsammans med ett 40-tal journalister i julas fängslad för att, som det sas, vara inblandad i den så kallade Ergenekon-komplotten. Hör honom berätta om sina upplevelser och visa hur bevis fejkades för att kunna anklaga dem för terrorsamröre. Också Baris fru Aysel Onur Pehlivan deltar och berättar om hur fångarnas familjer arbeter för att stödja journalisterna. Tillsammans med Svenska Journalistförbundet och Internationella journalistfederationen, IFJ, försöker de nu sprida information runt om i Europa om situationen för journalister i Turkiet.

Den regionala delen av IFJ, Europeiska journalistfederationen, EFJ, arbetar nu med ett större projekt för att stödja kollegerna i Tukiet både när det gäller pressfrihet och fackliga rättigheter. EFJ har också startat ett arbete för att journalister i Europa ska "adoptera" en turkisk kollega i fängelse.
Läs mer: http://europe.ifj.org/en/pages/turkey-campaign-set-journalists-free

OBS! Seminariet kommer att hållas på engelska, utan tolk

Tid: torsdagen 15 november, kl. 11.30 - 13.00

Plats: Estniska husets restaurang Ester, Wallingatan 34, Stockholm

Eftersom vi i samband med föreläsningen bjuder på en vegetarisk lunch vill vi veta hur många som kommer.

Anmäl dig senast tisdagen den 13 november till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Om du har någon allergi, vänligen uppge det när du anmäler dig.
För mer information, kontakta Karin Lindström 0702-14 41 91

Välkommen!

Relaterade artiklar (efter tagg)