Skriv ut denna sida
fredag, 02 november 2012 13:28

Searching for Sugarman

Skrivet av  Recension: Tommy Lindström
Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

Det går förstås inte att undvika uppenbara referenser till Dylan, men även  Bill Withers folksoul finner släktskap i Rodriguez musik. Det är ensam man med gitarr där berättelser driver låtarna framåt.

Skivan baserar sig på Malik Bendjellouls kritikerrosade film Searching for Sugarman och låtarna är hämtade från Rodriguez två studioalbum;Cold Fact och Coming from Reality.
För det är en osannolik historia bakom mannen som blev bortglömd i USA men som samtidigt odlade en parallell karriär i Sydamerika som förgrundsfigur mot apartheid, utan minsta vetskap om hans inspirerande och betydande roll för revolutionens kamp i 70-talets Sydamerika. Decennier senare när han blir upptäckt på nytt möter han framgångarna och sin publik utan att vare sig bitterhet eller nåt slags vinstintresse verkar infinna sig.

 

När man bara koncentrerar sig kring musiken utan filmens inramning så står den utmärkt för sig själv. Måhända är den inte lika sensationell och intressant utan historien och filmens sekvenser att spela emot. Det vilar hur som helst något unikt i Rodriguez musik/texter och framförandet av dem som är välarrangerat och Bacharachorkestralt och i andra låtar infinner sig ett mer avskalat uttryck. Som en slags perfekt och bortglömd länk emellan soul och folkmusik.

Att skivan i och med soundtracket till filmen nu möter en större publik även om det båda studioalbumen funnits tillgängliga sedan några år tillbaka samt som bootlegs för inbitna skivnördar ännu längre tillbaka, är ett stort skivarkeologiskt fynd.

Tommy Lindström

Läs 2525 gånger Senast ändrad söndag, 04 november 2012 08:49