Skriv ut denna sida
torsdag, 17 juni 2010 01:00

Kerstin Ekström: Överlevarna

Skrivet av  Kjersti Bosdotter
Betygsätt den här artikeln
(3 röster)

Ibland sker saker i just rättan tid. Författaren och dokumentärfotografen Kerstin Ekström har i tjugo års tid letat upp, intervjuat och fotograferat kvinnor och män som överlevde både det spanska inbördeskriget och nära 40 års terrorvälde i Francos Spanien. Boken Överlevarna. Vittnesmål från spanska inbördeskriget och Francodiktaturen kommer ut i stort sett samtidigt som det spanska regeringsorganet som övervakar rättssystemet suspenderar undersökningsdomaren Baltasar Garzón, verksam med att utreda de människorättsbrott som begicks under och efter inbördeskriget 1936–39.

När man läser de 39 vittnesmålen som finns i boken förstår man varför det är ”nödvändigt” för det etablerade Spanien att få slut på rättsprocesserna om diktaturens övergrepp. Ingen som hade minsta samröre med den legala spanska regeringen skonades under Francodiktaturen. Hämnden mot de aktiva antifascisterna tog sig olika uttryck – många avrättades, andra torterades ihjäl, åter andra fick långa fängelsestraff under omänskliga förhållanden. Även de mycket små barnen vars föräldrar var röda straffades hårt, många svalt till döds och de värsta plågoandarna var nunnorna som tog hand om de föräldralösa och de vars föräldrar var fängslade.

Röda barn kidnappades, berövades sin identitet och placerades i aktiva falangisthem som fann en särskild tillfredsställelse i att inympa en fascistisk ideologi i dem. De spanska barn och ungdomar som i slutet av inbördeskriget lyckats fly över gränsen till Frankrike spårades upp, återfördes till Spanien för hjärntvättning och fysiskt lidande. Vi möter deras berättelser i Kerstin Ekströms bok, som också har intervjuer med de barn som tidigt under inbördeskriget evakuerades till Sovjetunionen där de flesta stannade kvar åtminstone till mitten av 1950-talet då Franco tillät dem att återvända till Spanien på villkor att man skriftligt tog avstånd från alla vänstersympatier. Livet i Spanien blev ändå fyllt av hot, fängelsestraff och trakasserier.

Överlevarnas berättelser är en skakande läsning, samtidigt förmedlar de en oerhörd insikt om vad den politiskt medvetna människan förmår av solidarisk handling i motvikt mot terror och förföljelse. Kerstin Ekström ger röst åt dem som överlevde mot alla odds – för dem och för oss har hon gjort en gedigen, engagerad och ovärderlig insats.

Och i Spanien idag, i det högerstyrda Valencia, planeras det för ett minnesmärke över Francosidans stupade. Det ska placeras på en kyrkogård just på den plats där det finns en massgrav med stupade i kampen mot fascismen. Kampen om historien hårdnar åter.

 

Läs 2958 gånger Senast ändrad tisdag, 07 september 2010 21:40

Relaterade artiklar (efter tagg)