Skriv ut denna sida
torsdag, 17 juni 2010 01:00

Per Kornhall: Livets ord

Skrivet av  Ulf Karlström
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Författaren var 1984–2000 medlem i den religiösa sekten Livets Ord. Efter utträdet har Kornhall i artiklar, föredrag och böcker varnat för religiösa grupper som denna. Hos överlöpare finner man inte sällan en hätskhet mot sin tidigare övertygelse, se till exempel skribenten Göran Skytte som vandrat från vänster till höger och religion. Hos Kornhall finns inget av denna hätskhet, vilket är välgörande, men däremot saklig religionskritik.

Bokens första del är i bokstavlig mening ett personligt vittnesbörd. De andra två delarna vidgar perspektivet och diskuterar faktorer som skapar en sekt och en sektledare, och typiska drag i Livets Ords program. Grundaren Ulf Ekman hämtade sitt budskap från en av de mer radikala grenarna av den amerikanska trosrörelsen, Kenneth Hagins bibelskola i Tulsa. Det var ett politiskt konservativt budskap: Ekonomiskt välstånd, framgång och helande följer med tron. Och djävlar och demoner finns det gott om, bland annat uppträder de i socialistisk och kommunistisk förklädnad. Så drog Ulf Ekman igång 1983 i Uppsala. Enligt författaren har Livets Ord det senaste decenniet legat kring 2500 medlemmar, vilket låter förvånande litet.

Det är lärorikt att Kornhalls väg till Livets Ord gick via nyandlighet och diverse religiöst flum. Idag ser vi hur vänstern – detta svåra ord – lämnat walkover i religionskritiken. Folkpartiet har helt fått ta över Humanisterna. Kornhall skriver klokt i efterordet att det finns en stor naivitet i Sverige i synen på religion. Under tal om respekt för religionsfriheter får allt för mycket passera. Vill vi ha en kristen höger i Sverige? Eller islamsk fundamentalism? får jag tillägga. Religiösa friskolor, för indoktrinering? Läs denna viktiga bok. En eloge till författaren och förlaget.

Läs 3630 gånger Senast ändrad tisdag, 07 september 2010 21:36

Relaterade artiklar (efter tagg)