Skriv ut denna sida
torsdag, 17 juni 2010 01:00

Tonie Lewenhaupt: Inte bara mode

Skrivet av  Lennart Rahm
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Titeln – Inte bara mode. Samhället som modeskapare – är lite förbryllande. Inte är samhället med så mycket, inte som i den underhållande TV-serie om modets historia som gick i TV för något år sedan, och inte som förändringsmotor. Här är det modet som del av en föränderlig kultur som skildras och det görs bra. På ett ledigt, roligt språk berättas anekdotiskt om modet från upplysningstidens livrock, manifestation av tidens framsteg, av ”vetande istället för tro”, om kakelugnens, fönstrets, cykelns betydelse för klädedräkten, om allmogens vävande och syende av de stadiga oföränderliga kläderna, tills gårdfarihandlaren dyker upp och visar sina tyger, hur städerna växer och kommer närmare landsbygden med de nya kommunikationerna, fram till dagens ”Anything goes”.

Vad som skildras kan sägas vara dialektiken mellan behoven – av arbetskraft, av fritid, resor – och kutymen – seden, vad som är möjligt – givet den nivå samhället befinner sig på. Liksom den stadiga moderniseringen, som dock inte hindrar modet att gå från enkelt till tillknäppt, från ledigt till uppstyltat, mer som en del av ideologins och politikens hackiga pendelrörelse än ett logiskt förlopp av utveckling. Det fungerar ungefär som Lévi-Strauss ”bricoleur”, modet som plockar ihop av kulturens yttringar för att forma sin del av överbyggnaden, som i sin tur verkar på resten av den.

Men när land blir stad, evighet till korta stunder, identiteten blir flera än bondesamhällets enda och de nya tankarnas hegemoni, inom det skikt som sätter smaken, transporteras till modets sfär, då blir modets svängningar en del av den kapitalistiska dynamiken. Om det var i det koloniserade Kina som barnen spann silketrådar till det rika väst, så har vi idag gått varvet runt.

Det är en lättsam bok med bara bra historier, passar i hängmattan och det är väl det jag har emot den, den lämnar inget minne efter sig, lite för ytlig, för tunn för att vara riktigt intressant och illustrationerna må vara originella, men hellre hade jag sett mönster, skisser, bilder på det författaren skriver om.

Läs 3273 gånger Senast ändrad tisdag, 07 september 2010 21:30