Skriv ut denna sida
onsdag, 12 september 2012 18:24

”Searching for Sugar man” Regi: Malik Bendjelloul

Skrivet av  Antonie Frank
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Den amerikanska musikern Sixto Diaz Rodriguez lever sitt liv i ett slitet Detroit ovetande om hans musiks starka betydelse i kampen mot apartheid i Sydafrika. För tjugo år sedan. Fantastisk film se den!

Kategori: Dokumentär.

Regi: Malik Bendjelloul.

Medverkande: Sixto Diaz Rodriguez, Clarence Avant,

Dennis Coffey, Eva Rodriguez m fl.

Längd: 1 tim 23 min (barntillåten).

 

Filmen vann både jurypris och publikpris på filmfestivalen Sundance USA i januari i år.

I filmen ”Searching for Sugar man” reser Rodriguez till Sydafrika och tas emot av hundratusentals beundrare som spelade hans musik som en del av kampen mot apartheid. Applåderna tycks aldrig ta slut på spelningarna runt om i Kapstaden. Folk sjunger, gråter och omfamnar Rodriguez. Fram till dess har han varit ovetande om sin berömmelse. Hans musik visar vilken kraft musiken kan vara för att förstärka längtan efter frihet.

 

Berättelsen börjar 1970 då en av hans låtar ”Cold Facts” hittar fram till Sydafrika. Låten spreds och fick stor betydelse i kampen mot apartheid. Sydafrika då en rasistisk, ultrakonservativ stat där televisionen var mer eller mindre förbjuden.

 

Regissören Malik Bendjelloul börjar ett detektivarbete i sitt sökande efter Rodriguez. Han vägrar tro att Rodriguez har begått självmord. Hans sökande sätter igång en spännande historia. Genom kameran får vi följa sökandet efter artisten i den nedgångna bilstaden Detroit i Michigan, USA och i Sydafrika. Dokumentären har en bitterljuv sötma och råhet. Svartvita suddiga arkivfilmer visar Detroit på 60-talet redan då nedslitet och märkt av fattigdom. Sökandet tar oss vidare till Kapstaden genom ett landskap av möten med människor och intervjuer.

 

 

Misstankarna om Rodriguez försvinnande pendlar mellan att han tagit sitt liv eller avlidit enligt andra fiktiva olyckor och historier som florerar. I slutet finner man Rodriguez i ett slitet hus som varit hans bostad under de senaste 40 åren i Detroit. Vi får möta en överraskad Rodriguez förvånad över sin popularitet. Detta är en helt okänd historia för honom. Myten om Rodriguez var att han hade försvunnit spårlöst. Istället levde han ett enkelt liv i Detroit ovetande om sin berömmelse i Kapstaden. Bilden när han klädd i en svart rock tar sig fram på snöfyllda gator genom den nedlagda ödsliga industristaden etsar sig fast på näthinnan.

 

Rodriguez döttrar berättar om sin far vars rötter härstammar från ursprungsbefolkningen i Amerika. Han fortsatte sitt liv med att skapa musik vandrande på Detroits gator med sin gitarr. På en av de sista bilderna i filmen sitter Rodriguez på sängkanten och eldar i en kamin för att hålla värmen. Han berättar att han gav bort allt det han tjänade på turneringarna i Kapstaden. Publiken ställer sig upp efter filmen applåderar och är märkbart berörda.

 

Antonie Frank

Läs 5936 gånger Senast ändrad onsdag, 12 september 2012 18:34

Relaterade artiklar (efter tagg)