Skriv ut denna sida
söndag, 05 augusti 2012 21:41

Fotografen Inta Ruka: People I know Utvalda

Skrivet av 
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Fotografen Inta Rukas bilder speglar de personliga möten med människorna hon porträtterar. Nyckeln till Inta Rukas framgång som fotograf är hennes unika förmåga att kommunicera och att få människor att öppna upp sig för henne. Det handlar också om det förtroende hon lyckas skapa kring sitt arbete som fotograf.

People I know ges ut av förlaget Max Ström. Detta är första gången hennes bilder samlas i en stor retrospektiv bok.

Denna storslagna monografi rymmer bland annat de tre stora fotografiska projekt som hon arbetat med sedan 1970-talet: My Country People, People I Happened to meet och Amalias Street 5a.
Ute Eskildsen, curator och chef för det fotografiska museet i Essen har skrivit en essä som beskriver Rukas bakgrund och konstnärskap. Lars Tunbjörk, personlig vän och fotografisk kollega, har tillsammans med formgivaren Patric Leo gjort urvalet av bilderna till boken. Resultatet är en utsökt bok med mer än 150 foton.

Inta Ruka är ett hett namn i Europas bildvärld. Hon är Lettlands mest kända fotograf och porträtterar sina landsmän med en nyfikenhet, ärlighet och en ömsesidig tillit som gör hennes bilder exceptionellt verklighetsnära. På grund av det stora internationella intresset utkommer boken i en svensk-engelsk utgåva.

Inta Ruka är en av vår tids främsta samtida porträttfotografer. Hon är född 1958 i Riga, Lettland, där hon också idag är verksam. Hon började fotografera i slutet av 1970-talet och hennes bilder speglar personliga möten. Hon lyfter fram varje individ hon porträtterar och visar att alla människor har något eget att berätta. Nyckeln till Inta Rukas framgång som fotograf är hennes unika förmåga att kommunicera och att få människor att öppna sig för henne. Det handlar om det förtroende hon lyckas skapa kring sitt arbete som fotograf. Inta Ruka slog igenom internationellt då hon representerade Lettland vid Venedigs konstbiennal 1999.

Fotografen Inta Rukas bilder speglar de personliga möten med människorna hon porträtterar. Hon vill med sina bilder lyfta fram varje individ och det personliga för att visa på att alla människor har något eget att berätta.

Nyckeln till Inta Rukas framgång som fotograf är hennes unika förmåga att kommunicera och att få människor att öppna upp sig för henne. Det handlar också om det förtroende hon lyckas skapa kring sitt arbete som fotograf.

Inta Ruka fick stipendium från Hasselblads stiftelse 1998. Hennes fotografier har visats runt om i världen och hon finns representerad på Moderna Museet i Stockholm. Hon skildras i den svenska dokumentärfilmen Fotografen från Riga från 2009.

Inta Rukas bilder har visats på flera stora internationella utställningar och hon finns representerad på bland annat Moderna museet i Stockholm. Under 2012 och 2013 är flera stora utställningar med hennes verk planerade i Sverige, bland annat i Katrineholm, Umeå och Stockholm.

You tube:intervju med Inta Ruka. Amalias Street 5a 24 oktober - 14 december 2008

You tube: The Photographer from Riga Mantarayfilm den 14 okt 2009

You tube: Inta Ruka "Mani lauku ļaudis" kimriga den 9 jul 2009

You tube: Purvīša balva 2011: Inta Ruka

Fotografen från Riga av Maud Nycander (Sverige, 2009) 58 minuter

Den prisbelönta fotografen och filmaren Maud Nycander skildrar sin kollega och vän, Lettlands mest kända fotograf, Inta Ruka och de människor hon porträtterar. En film om ett Lettland i dramatisk förvandling, sett genom två konstnärers ögon.

Maud Nycanders film om den spännande och oerhört begåvade vännen Inta Ruka ger en unik inblick i ett grannland under snabb förändring. De två lärde känna varandra 1996 genom en fotoutställning i Riga. De är båda fotografer men det blir tydligt att de två vännernas arbetsförutsättningar är mycket olika. Hur är det att vara utövande konstnär i Lettland?

Folkets bio: Fotografen från Riga

DVD Fotografen från Riga: 150 kr

Marie Lundquist, SvD, om Inta Rukas People I know: Fingertoppskänsla för människor:

Och som om det inte räckte ackompanjeras dessutom bilderna av fotografens prydligt handskrivna kommentarer där varje persons namn och liv anges i korta drag.

Verkligheten har vid det här laget besegrat fiktionen såpass att jag måste stryka med fingret över texten för att se om den färgar av sig. För ett ögonblick tror jag att den tunna blyertsskriften är ditskriven just för mig, i bara mitt exemplar av denna i alla bemärkelser tunga bok.

PROVLÄS BOKEN GRATIS LÄNGRE NER! Klicka på grön text i svart bård.

Läs 4667 gånger Senast ändrad söndag, 05 augusti 2012 23:19
Nils Lundgren

Journalist sedan 1981, varav under 20 år anställd på Sveriges Television. Idag frilans som gärna tar erbjudanden som jag inte kan motstå.

Dokumentärer: Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget,

Luz drömde om ett liv, Kosovo – I orkanens öga. Frilansat i Somalia, norra Ryssland, Västbanken och Gaza.

Nils är den svenska kortvarianten av det grekiska namnet Nikolaus som är sammansatt av orden nike som betyder seger och laos med betydelsen folk.

Senaste från Nils Lundgren

Relaterade artiklar (efter tagg)

Media

Inta Ruka: People I Know Provläs böcker gratis