Skriv ut denna sida
söndag, 05 augusti 2012 10:05

"Källan" Regi: Radu Mihaileanu

Skrivet av 
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

En feministisk och rolig historia berättad ur ett muslimskt perspektiv. Härligt fantastiskt foto, trovärdig berättelse, med många realistiska komplikationer och motsättningar. Mellan kvinnor och män, män och män, kvinnor och kvinnor, ung och gammal, stad och land, islamsk fundamentalism och en modern friare, muslimsk tolkning, "heders"kultur och äkta kärlek. 

Filmens titel på franska är La Sorce des Femmes, ungefärligen Kvinnornas källa översatt till svenska. Filmens franska namn är en bättre och mer mångtydigt tolkningsbar titel än Källan. Det svenska namnet känns stumt jämfört med den franska titeln som enligt en kvinnlig bekant också borde kunna tolkas som Kvinnornas sköte, eller Kvinnorna; mänsklighetens uppkomst och liv vilket säger mer om vad det är för slags film.

Märkligt nog marknadsförs inte den  underbara och fängslande originalmusiken av Armand Amar med sång av flera olika artister och tolkad av Prags filharmoniska orkester. Musiken är utgiven av Sony music.

Filmen är en "måste ses" och värd ett bättre öde än biografen Victorias minsta salong. Videoklipp med musiken ur filmen längst ner. Filmens berättelse är denna:

Kvinnorna i den lilla nordafrikanska byn har sedan urminnes tider släpat tunga vattenhinkar från källan högt uppe på berget. Att dra ner vatten till byn anser männen bara onödigt. Men för kvinnorna som dagligen måste ta sig fram i den brännande hettan och som gång på gång drabbas av missfall är gränsen nådd. De bestämmer sig för att ta till ett beprövat vapen: en kärleksstrejk.

Regissören Radu Mihaileanu inspirerades av en verklig händelse i Turkiet 2001 där kvinnorna i en liten bergsby gjorde exakt det som händer i filmen: gick i kärleksstrejk och gav sig inte förrän vattenledningar drogs ner till byn precis som i Aristophanes Lysistrate där kvinnorna genomför en strejk för att tvinga männen att sluta kriga. Som frank judisk man var Radu Mihaileanu till en början tveksam till att själv regissera sitt manus, i synnerhet som han var övertygad om att historien skulle berättas utifrån ett muslimskt perspektiv.

Foto: Folkets Bio. Mor Gevär talar med sin son i mobiltelefonen på väg över berget ridandes på sin åsna som får skulden när täckningen upphör.

När han väl övertygats av sina medproducenter att regissera gjorde han en omfattande research, vistades i byar, träffade kvinnor och lärde känna kulturen.


Flera av filmens karaktärer är inspirerade av verkiga personer som Radu Mihaileanu lärde känna, bland annat ett par där mannen från byn hade gift sig av kärlek med en kvinna utifrån och som av byborna kallades ”utlänningen”, precis som Leila i filmen.

Leila svalkar sig väl framme vid den olycksskapande källan, hon kallas ”utlänningen” eftersom hon kommer från en annan by. Hennes man och hon har gift sig av kärlek. 

Foto: Folkets Bio. Även de äldre kvinnorna har förebilder i verkligheten och de besitter en särskild auktoritet, i synnerhet de som blivit änkor och inte längre har någon man att ta hänsyn
till. En central fråga i filmen handlar om kvinnans rätt till sin egen kropp. Traditionellt är kvinnorna uppfostrade till att se på sig själva som barnalstrare och ingenting annat. Många av kvinnorna i byarna har gått igenom femton till tjugo graviditeter.Men en förändring är på väg och de yngre kvinnorna har börjat ta kontroll över sin situtation och skaffa preventivmedel.

Foto: Folkets Bio. En annan viktig ingrediens i filmen var för regissören att framhäva det sensuella och lustfyllda i den arabiska och muslimska kulturen. Det finns så mycket klichéer och
fördomar om islam, men det är skillnad mellan islam och islamsk fundamentalism, menar Radu Mihaileanu.

I ROLLERNA
Leila: Leila Bekhti
Loubna/Esmeralda: Hafsia Herzi
Mor Gevär: Biyouna
Rachida: Sabrina Ouazani
Sami: Saleh Bakri
Fatima: Hiam Abbass
Hussein: Mohamed Majd


PRODUKTIONSUPPGIFTER
Regi: Radu Mihaileanu
Manus: Radu Mihaileanu, Alain-Michel Blanc
I samarbete med: Catherine Ramberg
Bearbetning och dialog: Radu Mihaileanu
Foto: Glynn Speeckaert
Klippning: Ludo Troch
Ljud: Henri Morelle, Selim Azzazi, Bruno Tarriére
Land & år: Frankrike 2011
Längd och format: 124 minuter, 35mm, DCP, Tvix
Produktion: Elzevir Films©
Distribution: Folkets Bio
www.folketsbio.se

Armand Amar - La Source des Femmes - YouTube

 

01 La source - La source des femmes - YouTube

03- Hammam - La Source Des Femmes - YouTube

 

04- Ranoucha - La Source Des Femmes - YouTube

 

05- Tristesse - La Source Des Femmes - YouTube

 

11- Hadra - La Source Des Femmes - YouTube

 

20- La Source Des Femmes - YouTube

 

 

Making-of LA SOURCE DES FEMMES - les femmes


Läs 4215 gånger Senast ändrad onsdag, 08 augusti 2012 16:46
Nils Lundgren

Journalist sedan 1981, varav under 20 år anställd på Sveriges Television. Idag frilans som gärna tar erbjudanden som jag inte kan motstå.

Dokumentärer: Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget,

Luz drömde om ett liv, Kosovo – I orkanens öga. Frilansat i Somalia, norra Ryssland, Västbanken och Gaza.

Nils är den svenska kortvarianten av det grekiska namnet Nikolaus som är sammansatt av orden nike som betyder seger och laos med betydelsen folk.

Senaste från Nils Lundgren

Relaterade artiklar (efter tagg)

Media

La Source des Femmes Regi: Radu Mihaileanu