Skriv ut denna sida
måndag, 02 april 2012 22:47

”TOMBOY” Regi: Céline Sciamma

Skrivet av  Antonie Grahamsdaughter
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

I vissa samhällen definieras kön som man eller kvinna men också man-kvinna resp kvinna-man. Det ultimata vore en obegränsad frihet. Filmen Tomboy sätter fingret på den snävhet samhället fortfarande befinner sig i. Regi Céline Sciamma, Laure spelas av Zoé Héran, Jeanne Disson, Malonn Lévana, Sophie Cattani Mathieu Demy, Kategori Spelfilm, 84 minuter, Land Frankrike

När Laura flyttar in i det nya bostadsområdet träffar hon gängledaren Lisa och presenterar sig som Mikael. Laure är mer som en pojke och dras till pojkgänget som spelar fotboll och det som killarna håller på med.

När Laura möter Lisa och utvecklar en kärlek blir det också startpunkten att testa sin nya roll som pojke. Hon leker med killarna, spelar fotboll och spänner benmusklerna i matchen, kickar suveränt iväg bollen och dra av sig tröjan som killarna. Laure simmar och brottas med dem. Hon blir bekräftad av gänget. Hon gillar läget och testar sin nya identitet som Mikael.

Förvecklingen blir allt mer dramatisk när Laura tvingas dölja sin fysiska kropp.
Hon undersöker sin kropp framför spegeln och är noga med att det inte skall synas
att hon egentligen är en flicka. Hon vet att hon kan bli avslöjad när som helst.

Vändpunkten är överraskande när Laure bli upptäckt av de vuxna och historien vecklas upp. Laura tvingas tillslut in i en klänning och offentligt bekänna sin identitet som flicka.
Scenen är mästerlig där Laures öde berör och skapar medkänsla när man känner hur illa klänningen sitter i hennes roll som kille.

När Laure avslöjas sätts Lisas mod på prov. Hon ställs inför avgörandet pojke eller flicka ?
Slutligen bestämmer hon sig för att hon gillar Laure som hon är.

Filmen är ett konstverk där tråden tvinnas och slutligen brister. Filmscenerna är filmade med långa tagningar där närbilder registrerar varje känsla i Laures pojkaktiga uttryck. Dialogen är avskalad och de poetiska bilderna talar för sig själv. Filmen skildrar problematiken i ett spänningsladdat manus där Zoe`Her`an spelar Laure med stark närvaro.

Historien belyser de snäva konstruerade könsstereotyper Att våga se bortom de rådande konstruktioner som hon eller han eller bara hen utifrån den uppkomna debatten.
I vissa samhällen definieras kön som man eller kvinna men också man-kvinna resp kvinna-man. Det ultimata vore en obegränsad frihet.

Filmen Tomboy sätter fingret på den snävhet samhället fortfarande befinner sig i. Filmen visar skickligt hur identiteter och könsroller flätas samman med samhällets förväntningar. Det är bara vi själva som avgör vad som begränsar eller motsatsen: Vad vi vill bejaka.

Antonie Frank

Betyg:5

Läs 5891 gånger Senast ändrad fredag, 31 juli 2015 10:14

Relaterade artiklar (efter tagg)