Skriv ut denna sida
torsdag, 22 mars 2012 10:46

”Den här gången gick vi för långt” Utvalda

Skrivet av 
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

– Invasionen av Gaza och dess konsekvenser. Norman Finkelstein Celanders förlag

Recension: Sisela Björnsson

Norman Finkelstein är en amerikansk-judisk statsvetare och forskare som har gjort sig känd för sin kritik av den israeliska politiken gentemot palestinierna. Förutom anfallet på Gaza finns i den svenska upplagan också en epilog om angreppet mot Mavi Marmara samt en diskussion av den israeliska Turkelkommissionens rapport om det israeliska angreppet på frihetsflottiljen. Författaren anger tre syften med boken: Att analysera motiven bakom anfallet på Gaza; att skildra de faktiska händelserna samt att mobilisera allmänheten för en lösning av konflikten mellan Israel och palestinierna.

Finkelstein ger historiska återblickar på staten Israels tillkomst och utveckling och drar trådarna bakåt från Gazaanfallet och den nuvarande situationen. Som en röd tråd går Israels behov av avskräckning vilket resulterar i ett ständigt övervåld. Men Israel försöker också skapa samarbete. Osloavtalet gav möjlighet att fostra en klass av palestinska kollaboratörer. Det som tog sin början där har varit en annektering med fredsprocessen som en fasad. Anfallet på Gaza handlade om att återställa förmågan till avskräckning och återupprätta respekten för den israeliska armén.

Vid sidan av avskräckningsstrategin har propagandan alltid varit Israels viktigaste vapen. Ända sedan Israels tillkomst har dess propaganda behärskat det offentliga rummet, inte bara i Israel utan också i Europa och USA. Men Israel har fått allt svårare att upprätthålla bilden av sig självt som ädelt offer och motståndarna som aggressiva antisemiter.

Anfallet på Gaza blev en vändpunkt. Bokens huvudtema är just detta:
Israels och deras apologeters förklaringar och bortförklaringar samt en allt mera kritisk allmänhet. Utanför den amerikanska regeringen och kongressen ökar kritiken alltmer och omfattar både judiska och icke-judiska grupper. Att avfärda anklagelser med antisemitism har blivit allt svårare att göra. Efter anfallet mot Gaza trodde Finkelstein att en kritisk opinion så småningom skall kunna framkalla en lösning, men efter Mavi Marmara är hans ton mer pessimistisk

Det har skrivits många böcker om konflikten mellan Israel och palestinierna. Värdet hos denna bok ligger i att den belyser olika argument och deras grund i verkligheten och att den serverar många användbara fakta.

Sisela Björnsson

Läs 5803 gånger
Nils Lundgren

Journalist sedan 1981, varav under 20 år anställd på Sveriges Television. Idag frilans som gärna tar erbjudanden som jag inte kan motstå.

Dokumentärer: Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget,

Luz drömde om ett liv, Kosovo – I orkanens öga. Frilansat i Somalia, norra Ryssland, Västbanken och Gaza.

Nils är den svenska kortvarianten av det grekiska namnet Nikolaus som är sammansatt av orden nike som betyder seger och laos med betydelsen folk.

Senaste från Nils Lundgren

Relaterade artiklar (efter tagg)