Skriv ut denna sida
torsdag, 15 mars 2012 15:47

” Våga minnas ” Regi: Ewa Cederstam

Skrivet av 
Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

För 25 år sedan blev Ewa Cederstam våldtagen. Minnet av det inträffade gör sig påmint. Genom filmen återtar hon makten över det inträffade och konfronteras med det hon utsattes för, skriver Antonie Frank.

” Våga minnas ”
Av Ewa Cederstam.

Produktion 
Regissör: Ewa Cederstam

Foto: Martina Iverus, Mattias Högberg

Klipp: Kajsa Grandell

Producent: Stina Gardell / MANTARAY FILM

Co-producer Finland: Sonja Lindén / Avanton Film

För 25 år sedan blev Ewa Cederstam våldtagen. Minnet av det inträffade gör sig påmint. Genom filmen återtar hon makten över det inträffade och konfronteras med det hon utsattes för.

Ewa leder oss varsamt in i filmens och är vår vägvisare i ett ohyggligt övergrepp.  Hon rekonstruerar våldtäkten bit för bit där varje sekvens återupplevs. Det blir ett starkt möte.

Vi leds runt på de platser och till bostaden där våldtäkten utfördes. Ett hus, en trappuppgång en lägenhet en soffa. På polisstationen återger Ewa i ett terapiliknande samtal det inträffade. Det är känsligt och traumat återupplevs på filmduken.

I en annan scen i dokumentären får vi följa Ewas man berätta om det inträffade och följderna i en relation. Det är ett fint samtal och konsekvensen av en våldtäkt delas av båda.
Senare får vi höra föräldrarna berätta om det inträffade. Det är bilder där skulden är tung. Tystnaden är bedövande där hemligheten har stannat inom familjen. Ingen får veta. Det är inget man berättar eller skryter om. En våldtäkt är skämmigt. Samtidigt kan vi dagligen får höra och läsa om sexuella övergrepp mot kvinnor.
I sverige anmäldes 16 900 sexualbrott (2010) 40 % är våldtäkter och försök till våldtäkt

”Våga minnas ” Är en modig och stark och välredigerad film. Ewa berättar med närvaro om det inträffade. Det är så ärligt som det går att vara. Man vill rygga inför det inträffade men sitter fastklistrad i biofåtöljen. Filmfrekvenserna återger Ewas starka berättelse. Ibland poetiskt komponerade men oftast sakligt och naket dokumentärt. Musiken i bakgrunden förmedlar en förförisk stämning. Bild och musik är väl avvägda mot varandra.

En eloge till producenten Stina Gardell som skapar möjligheter att dessa filmer kommer på filmduken. Alltid lika intressanta! Vi kvinnor måste ställa oss upp och ta tillbaka vår rätt. När kommer den filmen ?

Betyg 4
Antonie Frank

Samtalet: Att våga minnas (Tendens i P1)
ntervju i Kulturnyeterna, från presentation på SFI
Sveriges Radio P4
Sveriges Radio P1, Studio Ett

Läs 5918 gånger Senast ändrad torsdag, 15 mars 2012 16:07
Nils Lundgren

Journalist sedan 1981, varav under 20 år anställd på Sveriges Television. Idag frilans som gärna tar erbjudanden som jag inte kan motstå.

Dokumentärer: Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget,

Luz drömde om ett liv, Kosovo – I orkanens öga. Frilansat i Somalia, norra Ryssland, Västbanken och Gaza.

Nils är den svenska kortvarianten av det grekiska namnet Nikolaus som är sammansatt av orden nike som betyder seger och laos med betydelsen folk.

Senaste från Nils Lundgren

Relaterade artiklar (efter tagg)

Media

V%C3%A5ga%20minnas%20-%20filmen%20om%20den%20hemligh%C3%A5llna%20v%C3%A5ldt%C3%A4kten
Nyhetsmorgon - Våga minnas - filmen om den hemlighållna våldtäkten TV4 Play