Skriv ut denna sida
tisdag, 28 februari 2012 16:54

Aktuellt på DVD från Folkets Bio i mars Utvalda

Skrivet av 
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Nader och Simin - en separation fortsätter sitt segertåg över världen; nyss belönad med en Oscar för bästa utländska film, angör den i mars de svenska DVD-hyllorna. Så gör även den ryska, poetiska Tanyas sista resa och den omtalade iranska dokumentären This is not a film.

 

Nader och Simin - en separation

Denna iranska film har fått fantastiska recensioner och överösts med prestigefulla priser, bl a en Oscarstatyett och en svensk Guldbagge för bästa utländska film, en Golden Globe, en Cesar samt Berlins filmfestivals Guldbjörnen för bästa film och  Silverbjörnar i en kollektiv belöning till samliga skådespelare.

Nader vill inte flytta utomlands med sin fru Simin eftersom han måste ta hand om sin alzheimersjuke far. Paret separerar och Nader får ta hand om dottern. Han skaffar en hemhjälp som visar sig vara djupt religiös. Att ta hand om en vårdkrävande äldre man blir problematiskt och när Nader förstår hur hemhjälpen missköter pappan uppstår en konflikt med dramatiska följder.

Släpps på DVD 28 mars.

Regi -               Asghar Farhadi
I rollerna -        Peyman Moaadi, Leila Hatami
Land -              Iran
Speltid -            123 min.
Genre -             Drama

Tanyas sista resa

Prisbelönad, bland annat vid Venedigs Filmfestival, rysk film av Aleksei Fedorchenko. En poetisk roadmovie om kärlek och saknad där två män reser genom det centralryska landskapet för att föra en avliden hustru till floden, där hon ska få sin sista vila. Filmens berättare Aist ägnar sig på fritiden åt nedteckning av folksagor och sånger med specialintresse för Merjafolket, en sedan 400 år utdöd folkgrupp. Men har de verkligen funnits eller är alltihop sprunget ur regissörens fantasi?

En film fylld av längtan, stilla poesi, mystik och passion.
- Movies

Släpps på DVD 7 mars.

Regi -               Aleksei Fedorchenko
Land -              Ryska federationen
Speltid -            75 min
Genre -             Drama

This is not a film

Den iranske regissören Jafar Panahi sitter sedan december i husarrest i sin bostad i Teheran, men låter sig inte hindras. Instängd och frustrerad, med ett 20-årigt yrkesförbud och en rättegång framför sig, passar han på att göra en film. Med sin iPhone filmar han sitt liv i lägenheten, sina besökare och den enorma iguana som han får passa eftersom han ändå inte får gå ut. Filmen smugglades till Cannes i ett USB-minne, inbakat i en kaka som postades till Paris.

Släpps på DVD 28 mars.

Regi -               Jafar Panahi
Land -              Iran
Speltid -            78 min
Genre -             Dokumentär

Läs 2689 gånger
Nils Lundgren

Journalist sedan 1981, varav under 20 år anställd på Sveriges Television. Idag frilans som gärna tar erbjudanden som jag inte kan motstå.

Dokumentärer: Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget,

Luz drömde om ett liv, Kosovo – I orkanens öga. Frilansat i Somalia, norra Ryssland, Västbanken och Gaza.

Nils är den svenska kortvarianten av det grekiska namnet Nikolaus som är sammansatt av orden nike som betyder seger och laos med betydelsen folk.

Senaste från Nils Lundgren

Relaterade artiklar (efter tagg)