Skriv ut denna sida

Mordet på Folke Bernadotte

Nils Lundgren 5 februari 2012

Svensken nämns med uppskattning i den palestinska författaren Susan Abulhawas roman ”Morgon i Jenin”. Ännu återstår det dock att ge honom den plats i historien han förtjänar. I mars kommer Göran Buréns bok.

Snart kommer boken om mordet på Folke Bernadotte

Göran Burén, varför skriver du om mordet? Jag kom Folke Bernadottes öde på spåren när jag läste historia för tio år sedan. Förvånades över att han var så lite känd. Och jag upptäckte att sanningen om mordet ännu inte har kommit i dagen. Israeliska regeringen ges ingen skuld alls för det, men i verkligheten var det så, att de gav sitt tysta medgivande till det genom att inte ge Bernadotte någon skyddseskort, vilket de var skyldiga till och hade gjort vid tidigare besök.

Har du något nytt att berätta om mordet? Det nya är ju just detta -- Israel har frånsagt sig ansvaret och skyllt på Sternligan. Det håller inte.

Vad har din erfarenhet som följeslagare betytt för att skriva boken? Min tid i Palestina gav mig förståelse för följderna av FN:s delningsresolution, som Bernadotte var mycket tveksam till. Att vara på plats ger ju också en närvarokänsla som är viktig för skrivandet och motivationen.

Vad hoppas du uppnå med boken? Jag hoppas dels på att människor ska få mera kunskap om vad som hände när staten Israel bildades, för det finns många dimmiga föreställningar om det. Dels hoppas jag att kunna bidra till att Bernadotte får upprättelse. Han var kontroversiell och därför har han glömts bort och även baktalats.

Finns det krav att ställa på Israel idag angående mordet? Det finns förvisso krav att ställa på Israel. Det minsta vore att på något sätt utmärka platsen där han mördades. Den är idag helt anonym.

Intervju Nils Lundgren

Folke Bernadotte sköts till döds på öppen gata i Jerusalem 1948  under FN-uppdrag. Ingen ställdes till ansvar för brottet, men i efterhand kröp det fram att attentatsmännen tillhörde en judisk terrorgrupp, Sternligan. Den israeliska regeringen frisvor sig från allt ansvar och det har godtagits av eftervärlden. Jag visar i min bok att regeringen tvärtom var de ytterst ansvariga. Trots att Sternligan öppet mordhotat Bernadotte underlät israelerna att ge honom det skydd som skulle räddat hans liv. Mordet skedde med myndigheternas goda minne.

Folke Bernadotte var en stridbar humanist. Han krävde bland annat att de palestinska flyktingarna skulle tillåtas återvända och få tillbaka sin egendom. Det gjorde honom till en kontroversiell figur i den starkt pro-israeliska opinion som rådde i västvärlden de första decennierna efter Förintelsen. I Sverige glömdes han bort. Under det senaste decenniet har hans insatser äntligen börjat uppmärksammas och han nämns exempelvis med stor uppskattning i den palestinska författaren Susan Abulhawas uppmärksammade roman ”Morgon i Jenin”. Ännu återstår det dock att ge honom den plats i historien han förtjänar.

Boken kommer ut i mars på Leopard förlag. www.leopardforlag.se

Göran Burén

Jag är författare, född 1946 och far till tre barn. 1981 gav jag ut min första bok, romanen Vårflod. Den fick jag material till då jag jobbade som timmerhuggare och deltog i den stora skogsstrejken 1975. Sedan dess har mitt liv delats mellan skrivande, familjeomsorger och jobb för brödfödan i alla möjliga yrken, nu senast som taxichaufför.

2003 tog jag time-out från skrivandet och började läsa historia vid Umeå universitet. Det ledde till att jag kom Folke Bernadotte på spåren. Resultatet är boken ”Mordet på Folke Bernadotte”. Jag föreläser gärna om den.

Kontakta mig på adressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Så här vill jag bli ihågkommen

Göran Buréns hemsida Http://goranburen.se.