Skriv ut denna sida

En stor manniskorättskämpe och kommunist har lämnat över hammaren till nästa generation!

Tjatte Hedlund 28 januari 2014
Pete Seeger - If I Had A Hammer.. (1956) MrBLadislav
Med sorg men ändå med tillförsikt om en framtid för ett människovärdigt samhälle läste jag ett sms från min vän och Kamrat Babs i morse om att Pete Seeger har överlämnat hammaren till nästa generation! Video: Pete Seeger 94th Birthday

En av Petes paradnummer var just låten "Take this hammer ....." En sång mot såväl tvångsarbetet som löneslaveriet.  Här från skivan "Songs of Hope & Struggle" 

 
Första gången jag hörde Pete var i ett TVprogram om ett ekumeniskt möte i Uppsala på 60-talet.
 
Pete framträdde i Uppsala domkyrka för präster, prelater, biskopar, ärkebiskopar och allehanda teologiska "högdjur". Redan i andra låten fick han alla som var församladei kyrkan att sjunga med i hans sånger mot krig och förtryck och för människovärde och framtidstro.
 
Det är en bild som aldrig kan raderas ur mitt upplevelseminne.
 
Pete har spridit idén om framtidstro mot krig och fattigdom och förtryck genom sina och andras sånger i över 70 år. Han är en av mina största förebilder i tanken om att även om vi har olika åsikterom vägen så måste vi hjälpas åt och försvara den lilla människans rättigheter till ett människovärdigt liv,mot krig och förtryck oavsett, vilken skepnad förtrycket än uppträder i.
 
Att den enskilde proletären inte äger något fosterland men har en värld att vinna,gestaltade Pete bland annat i Woody Guthries sång "This land is your land ...."
 
För mig kommer Pete alltid att vara saknad men aldrig glömd!
 
Kram till alla som kämpar mot krig och förtryck och för rätten till ett människovärdigt liv!
 
Läs också
Sören Sommelius 
Legendariske folksångaren och aktivisten Pete Seegers är död.
 

Where have all Peter Seegers gone?

28 januari, 2014 klockan 17:17


Folksångaren och fredsaktivisten Pete Seeger avled på måndagen (27/1), 94 år gammal.

”Where have all the flowers gone” skrev och sjöng Pete Seeger, den legendariske amerikanske folksångaren, medborgarrättskämpen och fredsaktivisten. Orden är inspirerade av en ukrainsk folksång: ”Where are the flowers, the girls have plucked them. Where are the girls, they’ve all taken husbands. Where are the men, they’re all in the army.”

 
Tjatte Hedlund