Skriv ut denna sida

B Olsen löper livet ut

Nils Lundgren 18 november 2013
B Olsen löper livet ut - Jan Myrdal. You Tube: Anton Honkonen

Jan Myrdal om filmen, september 2013: "De senaste århundradena har vi på upplysningssidan förklarat folks oförnuft med ideologi (att de dog av tro och religion i trettioåriga kriget t.ex.) eller på de härskandes propaganda (bläddra i "Sälja krig som margarin"). Men det räcker inte. Man bör därför också visa hur folk fostras och knäcks till sin eländiga undergång.

Som Heinrich Manns wilhelminskt patriotiska kräk Diedrich Hessling i "Undersåten".

Den romanen skrevs inför 1914 års världskrig men kunde ges ut först efter Tysklands nederlag 1918. Wolfgang Staudtes film från 1951 helt lysande. (Finns på nätet.) Själv tryckte jag dramat "B. Olsen löper livet ut: ett svenskt tvärgrepp i 13 bilder" år 1972. Ville iscensätta hur med förståelse, ömhet och inlåst i skåpet den överhet formats som styrt oss från nittonhundratjugotal till dåtid. Det har tyvärr aldrig uppförts men Pelle Berglund regisserade en i mitt tycke djävligt rolig film "B. Olsen löper livet ut" 1973. Som möttes med stor tvekan från estetiskt och ädelt radikalt håll: dasshumor!"

I rollerna:
B. Olsen; Anders Nyström
Fadern: Lauritz Falk
Modern: Birgitta Valberg
Husan: Marie Göranzon
Läraren: Willy Peters
Regi: Per Berglund
Klippning: Olle Holm
Foto: Petter Davidsson
Ljud: Erik Forslund
Scenografi: Bibi Lindström

Kostym: Arvid Johansson

Anton Honkonen  äger inte rättigheterna till filmen, men har fått tillstånd av Jan Myrdal att digitalisera den och även publicera den.

 

 

Bibliografisk information

QR code for B. Olsen löper livet ut
Titel B. Olsen löper livet ut
Författare Jan Myrdal
Utgivare Norstedt, 1972
Original från University of California
Digitaliserad 12 jun 2007
Längd 136 sidor