Skriv ut denna sida

Göran Segergren har avlidit

Sören Sommelius-Martin Tunström 21 juni 2013

Bildkonstnären och författaren Göran Segergren har efter en tids sjukdom gått bort på Ljungby lasarett. Göran Segergren var under många år aktiv i Helsingborg, och hade bl.a. galleri ute på Råå. Göran Segergren hade satirteckningar införda i Folket i Bild under många år.

Göran Segergren har lagt penseln

Konstnären och författaren Göran Segergren, under många år bosatt på Råå, har avlidit 75 år gammal.

 

Konstnären Göran Segergren har efter en tids sjukdom avlidit på Ljungby lasarett. Under många år var han aktiv i Helsingborgs kulturliv och hade sin ateljé och ett galleri på Råå. Tillsammans med vännen Ulf Tunström gav han ut den kortvariga tidskriften Gula ärter. Under många år medverkade han som tecknare och illustratör i tidskriften Folket i Bild/Kulturfront, särskilt tillsammans med en annan Rååbo, vännen Otto von Frisen. Göran illustrerade under åtta år i varje nummer av tidskriften Ottos krönikor om mat, som lever vidare i bokform, bl a läsekokboken Ord från spisen.

Göran Segergren var en politisk människa. I FiB/Kulturfront publicerade han politiska samhällssatiriska bilder, också till texter av Jan Myrdal, som för övrigt en gång ställde ut på Görans galleri på Råå. Så här kunde det heta i tidskriften Gula ärter:

- Goddag herr fiskhandlare, vad kostar fisken idag?

- Goddag herr bankdirektör, 12 kronor kilot kostar fisken idag!

- Seså, giv mig då ett kilo fisk, herr fiskhandlare.

- Varsågod, herr bankdirektör. Det blir 27 kronor kilot, tack.

- Men, herr fiskhandlare, sade ni icke 12 kronor kilot?

- Så sant, herr bankdirektör, tillkommer expeditionsavgift om 15 kr. Såsom på banken…

- Nåja, herr fiskhandlare, här är 30 kronor.

- Och en krona tillbaka, herr bankdir..

- En krona…?

- Ja, två kronor för växlingen. Serviceavgift, herr bankdirektör.

- Jamen, detta är ju oförskämt! herr fiskhandlare.

- Ja, det är det, herr bankdirektör.

Göran Segergren föddes 1938 i Göteborg, gick på Skånska Målarskolan i Malmö 1964 och Målarskolan Forum i Malmö 1972 – 73. I sin konst inspirerades han särskilt av influenser från Nordafrika och arabisk ornamental konst.

Egentligen hade han velat bli civilingenjör. 1964 anställdes han på ett företag inom försvarsindustrin. Åtta år senare blev han uppsagd, uppenbart på grund av sina åsikter och sin politiska aktivitet. När nya regler för granskning av Säpo infördes 1999 blev grunderna för Göran Segergrens uppsägning ett uppmärksammat pilotfall. Trots insamlingar för att bekosta hans juridiska stöd kom aldrig något klargörande. Regeringsrätten avslog Göran Segergrens begäran att få ta del av eventuella uppgifter om sig själv hos SÄPO.

Göran Segergren var både konstnär och författare. Bland hans böcker kan nämnas Porträtt av Drottninghög – en stadsdel i Helsingborg, Jörgen Nash på Drakabygget: evigt ung rebell och Anteckningar från en resa i Algeriet 1975.

Bilden här under detalj ur blyertsteckningen Omöjlig stad.

stad.2

 

Sören Sommelius
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

FiB/K 8/99 Ingemar Ericsson samtalar med Göran Segergren

Göran Segergrens "Den fria fågeln" betraktas som ett av konstnärens mest kända verk.

Göran Segergren pilotfall mot SÄPO

text Tom Carlson "...det var inte konstnär Göran Segergren en gång tänkte bli. Hans dröm var att bli civilingenjör, skaffa hus och barn. Han anställdes 1964 på det då privata Celsius Rörlednings AB. När koncernen som en del i försvarsindustrin förstatligades sades han upp 1972. Ändrade rutiner som ledde till en radikal minskning av hans arbetsuppgifter, löd motiveringen.

I stället för ingenjör blev Göran Segergren konstnär. I stället för ett liv med familj, hus och bil gick allt i kras. Segergren hade som många andra gått med i FNL-demonstrationer och varit medlem i KFML på sjuttiotalet. Själv är han övertygad om att han, liksom snickaren Torsten Leander, drabbats av SÄPO:s godtyckliga registrering."

Wikipedia om Göran Segergren

"Under åtta år illustrerade Segergren en kolumn i den svenska tidskriften Folket i Bild/Kulturfront. När författaren Jan Myrdal 2002 gav ut sin bok "Det odelbara ordet - texter om yttrande- och tryckfrihet och rasism" pryddes bokens omslag av en bild gjord av Segergren"

Sören Sommelius-Martin Tunström