Skriv ut denna sida

Knuten näve, öppen hand

Murbruk förlag. Foto: Rakel Palm Nydahl 28 april 2013

Birgitta Löövs romandebut handlar om Moa, som växer upp på den skånska landsbygden på 1950-talet. Hennes mor är svagt begåvad och psykiskt skör, så Moa får tidigt ta ansvaret för syskonen. Fadern är hennes räddning - när han kommer hem från fabriken försvinner skuggorna. Fadern är politiskt radikal och när Moa blir äldre engagerar hon sig i Vietnamrörelsen och den nya vänstern.

Moa slåss för rättvisa och vill krossa allt förtryck. Samtidigt lever hon själv under många år i en relation där hon blir misshandlad.

 

Birgitta Löövs romandebut Knuten näve, öppen hand är en engagerande barndomsskildring från 1950-talets skånska arbetarklass. Det är också en berättelse om vänsterrörelsen på 1960- och -70-talet, om kvinnoförtryck och om kärleken till livet.

 

- Det finns små saker och iaktagelser i texten som gör boken väldigt verklig. Skildringar av hur livet kan te sig och hur man kämpar vidare, både inom vänsterrörelsen och inom familjen, säger Anders Roth som är en av förläggarna på Murbruk förlag.

 

Knuten näve, öppen hand ges ut av Murbruk förlag.


Birgitta Lööv har tidigare publicerat en diktsamling samt medverkat med dikter och noveller i olika antologier.

Birgitta Lööv är född 1949 i Malmö. Hon är svetsaren som utbildade sig till förskollärare och arbetade med barn, både i förskolan och hemma - hon har sex egna barn. I början av nittiotalet utbildade hon sig till socionom, och arbetar nu som socialsekreterare i Kristianstad.

Titeln Knuten näve, öppen hand kommer från polisens fråga vid förhör: Hur slog han? Var det med knuten näve eller öppen hand? Men den är dubbelbottnad; näven som knyts i fickan i vanmakt eller stolt som en gest för kamp och seger. Och den öppna handen som ger, faders- eller modershanden. Handen som skänker bröd och kärlek.

Är Knuten näve, öppen hand en självbiografi? Ja och nej. Har den ett lyckligt slut? Ja, vad svarar man på en sådan fråga?

Böcker av Birgitta Lööv

Som ett frö ständigt växande, diktsamling, Oktoberförlaget 1977
Knuten näve, öppen hand, Murbruk förlag 2013

Medverkan i antologier:
Morgon över Sverige & 106 andra dikter ur Folket i Bild/Kulturfront, Kulturfront förlag 1976
Skåne tur och retur, Skånes författarsällskap/Förlags AB Wiken, 1993
För Sarajevo! Studiekamraten, 1993
Barn till föräldrar med utvecklingsstörning, Barbro Hindberg, Förlagshuset Gothia, 2003

Murbruk förlag. Foto: Rakel Palm Nydahl