Skriv ut denna sida

”Dom över död man”. Regi: Jan Troell

Video av Antonie Frank: Jan Troell tilldelas hederspriset Lifetime achievement award 10 december 2012
Jan Troell tilldelas hederspriset Lifetime achievement award Antonie Frank

Om redaktören Torgny Segerstedts envisa motstånd mot Tredje Riket och Hitler. Sveriges mörka förflutna och den kollektiva skulden under nazismen sätts under lupp. Svenske filmskaparen Jan Troell prisades för sin livsgärning inom filmen och tilldelades hederspriset Lifetime achievement award på Stockholms Filmfestival

Regi Jan Troell
Drama 2 tim, 6 min
Medverkande Jesper Christensen, Pernilla August, Ulla Skoog, mfl
Foto Mischa Gavrjusjov, Jan Troell

I Göteborgs handels- och sjöfartstidning förde Torgny Segerstedts ett envist motstånd skrev artiklar och utmanade Tredje Rikets ledare Adolf Hitler och hans kumpaner. Han stod rakryggad upp mot nazismen och vägrade att böja sig för en tyskvänlig och antisemitisk politik som fördes av den svenska regeringen

Pernilla August och Jesper Christensen
”Dom över död man” skildrar tidsandan mellan 1933-1945. Filmen är gjord i svartvitt och tar oss genom raspiga journalfilmer från den tidens nazistiska propaganda. Filmen skildrar Segerstedts motstånd utifrån en inre övertygelse men också en tvivlande man med ett komplicerat inre och ett stormigt privatliv. Hans relation till den sjuka hustrun och ett flertal andra kvinnor var en del av Segerstedts liv och präglades av otrohet.

Det outtalade samförståndet med älskarinnan Maja Forssman spelad av Pernilla August fyller Segerstedts behov av kärlek och intellektuell vänskap. Relationen är komplicerad då det visar sig att hennes man dessutom är ägare till tidningen. Kvinnorna återuppstår efter sin död i slöjflor häcklar och oroar Segerstedt. Filmen ”Dom över död man” lägger delvis tyngdpunkten på Segerstedts privatliv inte alltför insmickrande alla gånger. I början av filmen citeras Segerstedt ”Ingen människa tål en närgången granskning”

I en rad artiklar i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning avslöjar Torgny Segerstedt Hitler och om nazismens verkliga ansikte. Han skriver 1933 när Hitler kommit till makten: ”Att tvinga all världens politik och press att sysselsätta sig med den figuren, det är oförlåtligt. Herr Hitler är en förolämpning.”

Torgny Segerstedt var en av de få som vågade och gav motståndet en röst i det annars så tysta Sverige. Där den svenska regeringen med statsministern Per Albin Hansson i spetsen utövade sin eftergiftspolitik med dess svensk-tyska överenskommelse om transitering av varor och militär personal. Torgny Segerstedt skriver att: ”Sverige har låtit sin neutralitetspolitik fara. Den var redan förut ganska skamfilad. Nu har den definitivt kastats över bord”.

I filmen hamnar Segerstedt i konflikt med den svenska regeringen och kungen. Han blev obekväm inte bara för Göteborgs handels- och sjöfartstidning utan han ansågs även utgöra ett hot för Sveriges neutralitet och kallades till audiens hos Gustav V. Kungen anklagar honom med - ”blir det krig, då är det ditt fel”.

Regissören Jan Troell har flera svenska stora filmer bakom sig bl.a. ”Här har du ditt liv”, ”Utvandrarna” och ”Nybyggarna”.

Svenske filmskaparen Jan Troell prisades för sin livsgärning inom filmen och tilldelades hederspriset Lifetime achievement award på Stockholms Filmfestival i år.

Antonie Frank
Betyg 4

Video av Antonie Frank: Jan Troell tilldelas hederspriset Lifetime achievement award