Skriv ut denna sida

... faror för staten av svåraste slag - Politiska fångar på Långholmen 1880-1950

Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap i samarbete med Stockholmia förlag 19 november 2012

Herbert Wehner, Hjalmar Branting och Ture Nerman är några av de som förföjts, internerats och straffats som politiskt och fackligt aktiva, journalister och oppositionella .… faror för staten av svåraste slag… är en antologi om politiska fångar på Långholmen 1880-1950. Antologin Fängelset på Långholmen och de politiska fångarna" presenteras av Stockholmia förlag.

Världen över förföljs och straffas i dag politiskt och fackligt aktiva, journalister och oppositionella. Även i Sverige har ett statligt maskineri av lagstiftning, rättsväsende och säkerhetspolis under perioder satts in mot dem som utmålades som ”den inre fienden”, allt från åtalsraseriet mot den unga arbetarrörelsen till ingrepp mot anti-fascistiska rörelser under andra världskriget. Till exempel blev under själva kriget motståndshandlingar i Sverige mot det nazistiska Tyskland anledning till internering eller straffarbete.


I ett trettiotal illustrerade personporträtt möter vi här några av dem som under perioden 1880 till 1950 betraktades som ”inre fiender” och vars politiska och fackliga verksamhet förde dem till fängsligt förvar på Långholmen.

Årsbok 2012 för Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, i samarbete med Stockholmia förlag.

Utkommer den 19 november 2012.
320 sid, inb., illustrerad.
Vårt pris 280:-
ISBN 978 91 7031 251

Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap i samarbete med Stockholmia förlag