Skriv ut denna sida

Mona Hatoum

VIDEO: "SOUS TENSION" presenteras av Frida Andersson, Artipelag 27 oktober 2012
Mona Hatoum "SOUS TENSION" presenteras av Frida Andersson, Artipelag Nils Lundgren +46 73-0398823 i-Padkamera

I konstverket "Sous tension" får ett bord med helt vanliga köksredskap en helt annan innebörd genom att de blir strömförande. Konstnären Mona Hatoum föddes 1952 i en palestinsk familj som sedan tvingades fly till Libanon. Konsthallen Artipelag visar nu hennes konst vars tema är exil och identitet.

Videopresentation: Mona Hatoum "SOUS TENSION" presenteras av Frida Andersson, Artipelag

Mona Hatoum (född 1952)

I sin konst använder Mona Hatoum ofta vardagliga objekt som finns i hemmiljön.  Det kan vara mattor, stolar, bord och köksredskap, men hon tillför något som ger föremålen en särskild laddning. 

I centrum av kostverket Sous tension (1999) är ett stort bord placerat. Första tanken går kanske till ett köksbord  med tanke på alla de föremål som ligger utspridda på bordet och på golvet runtomkring. Det franska ordet i verkets titel tension kan, precis som på svenska betyda både psykologisk eller fysisk spänning, men också elektrifierad som i elkektrisk spänning.  Sous tension kringgärdas och inramas av elbärande farliga vajrar. Installationen ger ifrån sig ett surrande oljud samtidigt som ljuset i hela tiden skiftar i intensitet, vilket stärker verkets obehagliga karaktär av något hotfullt, främmande och potentiellt farligt.

I sina tidiga performance-verk, som Hatoum själv beskriver som influerade av ilska och ett trängande behov, strävade hon efter fysisk konfrontation med publiken. Ofta med referenser till sin egen bakgrund i Libanon och den israeliska kolonaliseringen och ockupationen av Palestina.

Mona Hatoum föddes 1952 i en palestinsk familj som sedan flydde till Beirut i Libanon där hon växte upp. Under en resa till London bröt inbördeskriget i Libanon ut och hon kunde inte återvända. Nu bor och arbetar hon i London och Berlin.

I slutet av 1980-talet gav hon upp performance och började istället skapa installationer och objekt, men det performativa draget tycks ändå dröja sig kvar. Hon strävar fortfarande efter att involvera betraktaren i en fysisk, sensuell och känsloladdad situation i mötet med objekten. Associationer och sökande efter betydelse kommer i andra hand, menar hon.

Under studietiden i England inspierades Hatoum av minimalism och konceptkonst. I sitt arbete med att analysera maktstrukturer intresserade hon sig senare alltmer för feminism och förhållanden mellan väst och tredje världen. När hon sedan började producera konstobjekt beskriver hon själv det som att hon hade ett reduktivt arbetssätt snarare än att hon var tillbaka i minimalismen.

Videopresentation: Mona Haotum "UNDERCURRENT" presenteras av Jessica Höglund, Artipelag

Verket Undercurrent (2004) består av en vävd matta som "fransar" upp sig och bildar elkablar i en stor cirkel. Samtliga fransar avslutas med en glödlampa som blinkar. På samma sätt som i verket Sous tension är det lätt att associera till hemmiljö med matta och lampor. Men även här smyger sig en känsla av obehag fram. Exil är ett återkommande tema i Hatoums konst. Inbördeskrig och missförhållanden tvingar människor att fly, som i Hatoums eget fall. De drabbade måste sedan på egen hand söka sig en ny framtid, fortfarande med sina rötter kvar i den gemensamt vävda mattan.

Mona Hatoum studerade vid Slade School i London of Fine Art i London där hon tog examen 1981. Hon har haft separatutställningar på flera av världens museer  såsom Centre Pompidou, Paris (1994), Tate Britain, London (2000), Hamburger Kunsthalle, Kunstmuseum Bonn och Magasin 3 Stockholm Konsthall (2004). Hon har medverkat i Documenta (2002) och Venedigbiennalen (1995 och 2005).

2001 blev hon tilldelad Joan Miró-priset och 2012 har hon en separatutställning på Fundació Joan Miró i Barcelona.

Källa: "Upplyst - det elektriska ljuset som konstens fé. Artipelag konsthall 27.10.2012 - 20.1.2013

Video: TateShots: Mona Hatoum, studio visit

Annika Liljedahl

Annika Liljedahl berättar om sitt konstverk "Växt" (2010)

UPPLYST - det elektriska ljuset som konstens fé.
27 oktober 2012 - 20 januari 2013. Artipelag Konsthall, Artipelagstigen 1, 134 40 Gustavsberg. Upplyst, höstens stora satsning på Artipelag Konsthall, omfattar utvalda verk av elektriskt ljus från några av världens mest betydande konstnärer. 

Utställningen är en visuell och intellektuell resa genom konsten från 1960 talet fram till idag och en imponerande uppvisning av flera olika belysningstekniker. Under sextiotalet utvidgades konstbegreppet på olika sätt och kom att inrymma alla typer av material. Glödlampor och lysrör blev på så sätt ett medium som idag ingår i konstens repertoar. Upplyst är ett försök att visa denna skiftning, från sextiotalet och fram till idag, genom utvalda centrala konstverk. Vårt bruk av ljuset blir fysisk och används för att expandera konsthallens rumslighet. Ljuset ska interagera med besökaren, men ska även ses på ett konceptuellt plan. Ofta ger det uttryck för politiskt ideologiska och sociala föreställningar, som existerar parallellt med inomkonstnärliga tankar. Man kan på så sätt både referera till tidigare förebilder och skapa helt nya uttryck samtidigt.
Se och hör videopresentationer av konstverken.

Nils Lundgren filmar Jeppe Heins "NO PRESENCE GREEN", på utställningen Upplyst ute på Artipelag, Värmdö. Foto: Ola Rehnberg

Videopresentation: Annika Liljedahl "VÄXT" intervjuas av Nils Lundgren

Videopresentation: Christian Andersson "F FOR FAKE"  och "THE BAGDAD BATTERY" presenteras av Magnus Jensner, Artipelag

Videopresentation: Joseph Beuys "CAPRI BATTERY" presenteras av Bo Nilsson, Artipelag

Videopresentation: Dan Wolgers "SKULPTUR I -IV" presenteras av Bo Nilsson, Artipelag

Videopresentation: Otto Piene "CORONA BOREALIS"  presenteras av Magnus Jensner, Artipelag

Videopresentation: Jeppe Hein "NO PRESENCE GREEN" presenteras av Frida Andersson, Artipelag

Videopresentation: Dan Flavin "TO ANNEMARIE AND GIANFRACO" presenteras av Bo Nilsson, Artipelag

Videopresentation: Christian Boltanski "LES LITS" presenteras av Magnus Jensner, Artipelag

Videopresentation: Jason Rhoades "CHANDELIER # 6" presenteras av Jessica Höglund, Artipelag

Videopresentation: Sylvie Fleury "UNTITLED (O)" presenteras av Frida Andersson, Artipelag

Videopresentation: Mario Merz "FIBONACCI" presenteras av Magnus Jensner, Artipelag

Videopresentation: Monica Bonvicini "LIGHT ME BLACK" presenteras av Bo Nilsson, Artipelag

Videopresentation: Günther Ueckers "LJUSREGN" presenteras av Jessica Höglund, Artieplag

Videopresentation: Hans Haacke "VANDRANDE HÖGSPÄNNINGSLEDNING"  presenteras av Magnus Jensner

Videopresentation: Jenny Holzer "LUSTMORD, ERLAUF, ARNO, BLUE" presenteras av Jessica Höglund Artipelag

Videopresentation: Felix González-Torres "UNTITLED (FOR STOCKHOLM), 1992 presenteras av Frida Andersson, Artipelag

Videopresentation: Spencer Finch "THE FOUR SEASONS" presenteras av  Magnus Jensner, Artipelag

KONSTNÄRER: Christian Andersson, Christian Boltanski, Joseph Beuys, Monica Bonvicini, Angela Bulloch, Tracey Emin, Spencer Finch, Dan Flavin, Sylvie Fleury, Felix González-Torres, Hans Haacke, Mona Hatoum, Jeppe Hein, Jenny Holzer, Joseph Kosuth, Annika Liljedahl, Bertrand Lavier, Mario Merz, Isamu Noguchi, Otto Piene, Jason Rhoades, Günther Uecker och Dan Wolgers


KATALOG: I samband med utställningen utges en rikt illustrerad katalog som är formgiven av Ida Wessel, BankerWessel.

VIDEO: "SOUS TENSION" presenteras av Frida Andersson, Artipelag