Skriv ut denna sida

Arvet från koncentrationslägren KZ

Nils Lundgren 29 maj 2012
Anne och Jørgen Jønsson: Arvet från koncentrationslägren KZ Danmarks Radio

6000 danskar fördes till tyska koncentrationsläger under andra världskriget, bland annat personer med kommunistiska sympatier. Jørgen Jønsson, kommunist och motståndsman, var en av dem. När han kom tillbaka efter lägervistelsen i Neuengamme och dess filial Versen, var han märkt för livet. Jørgen och hans dotter Anne Jønsson berättar. Dansk reportageserie från 2007.

Neuengamme var ett s.k arbetsläger i Tyskland, fr.om den 13 december, 1938 t.o.m 4 maj, 1945. Uppskattat antal fångar: 106 000. Uppskattat antal mördade: 55 000. http://www.kz-gedenkstaette-neuengamme.de/
Den 30 januari 1933 utnämndes Hitler till tysk rikskansler och införde året därpå enpartidiktatur med sig själv som Führer. Redan samma år inrättades i Dachau vid München det första koncentrationslägret. Här var huvudsakligen politiska motståndare internerade. Bland annat historikerna Donald L. Niewyk och Francis R. Nicosia hävdar att begreppet Förintelsen även bör omfatta nazisternas systematiska dödande av andra grupper, som romer, sovjetiska krigsfångar, polacker, civila sovjetmedborgare, homosexuella, handikappade, Jehovas vittnen och andra politiska och religiösa motståndare.[6] Utifrån denna vidare definition skulle den totala summan av offer för Förintelsen vara mellan 11-17 miljoner människor. Ordet "Förintelsen" är en direktöversättning av ett tyskt ord, Vernichtung, i den terminologi som nazisterna själva ibland kunde använda när man pratade om det systematiska mördandet av Europas judar, men fanns med redan i Tysksociala Reformpartiets program 1899.Wehler 1991, s. 145 Vanligen använde nazisterna dock eufemismer som skylde gärningarnas brutalitet, till exempel "evakuering", "specialbehandling" (Sonderbehandlung) eller "judefrågan", som är ett begrepp använt i Europa under sekler. Begreppet "Förintelsen" kom att användas speciellt efter krigsslutet.
"Molnfri bombnatt" av författaren Vibeke Olsson, berättar om nazisterna börjar att koncentrera politiska motståndare i särskilda läger. Kommunister, fackföreningsfolk, socialdemokrater, syndikalister, Jehovas vittnen m.fl blir de första att spärras in utan rättegång. Utgivningsår: 1996. (ISBN: 9179534805)
Romanens huvudperson är den unga Hedwig Hannelore Maurer som läsaren får följa vid tiden före, under och efter kriget. Boken är upplagd så att läsaren får följa den äldre Hedwigs tillbakablickar på sitt tragiska förflutna. Ett viktigt tema är hur Hedwig slits mellan sina lojaliteter och söker sin egen identitet. Hennes föräldrar är hängivna socialdemokrater och fadern sänds efter nazisternas maktövertagande till koncentrationsläger där han sedan dör. Hedwig längtar mest av allt efter att passa in i samhället och dras till nationalsocialismen, särskilt sedan hon mött och förälskat sig i SS-mannen Wilhelm Schurbiegel. Det är Wilhelms och Hedwigs olyckliga kärlekshistoria som står i centrum för boken. Eftersom Hedwigs far var en så kallad statsfiende anses hon inte god nog åt en SS-man. Wilhelm gifter sig därför med en annan, men ingen av dem kan glömma den andra.
En höstkväll 1993 står Hedwig Johansson i fönstret och hör skinnhuvudena skandera nedanför på gatan: Sieg Heil! Sieg Heil! Återigen hör hon de röster som för mer än femtio år sedan skrek detsamma, men då på en gata i Mainz i Tyskland. Hedwig förstår att nu är tidpunkten inne för att berätta den historia hon så länge burit på, nu när det finns röster som dagligen påminner henne om den tragedi hon bevittnade på så nära håll. Någon måste berätta för dem som är beredda att förneka att tragedin någonsin skett.