Skriv ut denna sida

Mordet på Folke Bernadotte

Nils Lundgren 13 april 2012

Ett fynd, bland flera i Göran Buréns bok "Mordet på Folke Bernadotte", är...Umeläraren Gejo Johanssons radioföredrag i maj 1963 som handlade om livet för palestinierna i deras tröstlösa läger, som han studerat på närmare håll och förfärats av. En skur av invektiv drabbade honom i pressen. Ett par tidningar, Göteborgs-Posten och Västerbottens-Kuriren antydde att talaren framfört rasistiska åsikter. Stockholms-Tidningen skrev rent ut: ”Fräck och ohöljd nazism”. Det Gejo, som också var välkänd radioröst i Umeå, sa den gången är idag en allmänt accepterad beskrivning. En som tidigare fått smaka på den förhärskande opinionens piska var den folkpartistiske riksdagsmannen och redaktören Manne Ståhl, som efter en resa i området 1956 publicerade tre reportage i Karlstads-Tidningen. Han talade om Israel som en ”hypernationalistisk och hypermilitaristisk religionsstat”, skriver Per Runesson i Västerbottens-Kuriren.

Nytt ljus över mordet på Bernadotte

Den som gav order om mordet, Yitzhak Shamir, blev senare Israels premiärminister. Mannen som höll i vapnet, Yehoshua Cohen, blev livvakt till landsfadern Ben-Gurion och dennes nära vän. Faktum är att Israel hedrat gärningsmännen mer än vi i vårt land har hedrat offret, skriver Per Runesson i Västerbottens-Kuriren.

Göran Burén Känner mig lite kluven inför all denna rojalistiska yra. Såg en affisch för Republikanska föreningen: Statsöverhuvud skall tillsättas genom lag, inte genom samlag. Det är min linje.

Gina Nilsson Statsöverhuvuden ska väljas av folket.

Göran Burén Helt rätt, Gina. Vi kan gärna ha kungahuset kvar, men dom ska vara folkvalda.