Skriv ut denna sida

Franco - diktator på livstid

Nils Lundgren 24 mars 2012

Författaren Roger Älmeberg har skrivit en ny bok: Franco - diktator på livstid.

Roger Älmebergs biografi är den första på svenska och kastar nytt ljus över en av Europas mest omstridda statschefer.

Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde – Franco – var en av Europas mest framgångsrika diktatorer under modern tid. Den 1 april 1939 förklarade sig Franco som segrare i inbördeskriget. När beskedet om hans död kom den 20 november 1975 hölls hyllningsceremonier runt om i Spanien med hundratusentals sörjande deltagare. Drygt 30 år senare beslutade det spanska parlamentet att samtliga statyer av Franco skulle avlägsnas och att gator som bar hans namn skulle byta namn. Få personer väcker så starka känslor som Franco och de senaste åren har bearbetningen av diktaturen och inbördeskriget på allvar tagit fart i Spanien.

Franco satt vid makten i 36 år, betydligt längre än Stalin, Hitler och Mussolini. Roger Älmeberg redogör för hur Spaniens komplicerade historia lade grunden till den långa diktaturen. För att förstå Francos tid vid makten måste man också känna till kolonialkrigen i dåvarande Marocko, Primo de Riveras diktatur på 1920-talet, republiken och inbördeskriget.
Älmebergs biografi är historien om hur Franco kunde komma till makten och hur han kunde stanna så länge.
Roger Älmeberg har arbetat som journalist i över 30 år. Han har även en fi l.mag. i modern politisk historia och ekonomisk historia. Idag är han verksam som frilansjournalist med inriktning på den spanskspråkiga världen. Har tidigare utgivit DC3:an och kalla kriget (2007) och Då världen höll andan (2009)
Ges ut den 28 mars 2012.