Skriv ut denna sida

Lösenord: "Arbetstillfällen"

Leif Öhman, Randijaur 26 maj 2013
Leif Öhman
Leif Öhman Bild: Randijaur

S)-ledaren Löfvén på besök i Pajala, utropade det redan klassiska: Det är här det händer! Detta i Kaunisvaara gruvområde i Norrbotten. Svårt är att veta exakt vad han menade.

Men visst händer saker där. Och visst var det lösenordet "Arbetstillfällen" Löfvén hade i tankarna.

 

I ett tidigt skede, innan produktionen var igång, försåg sig fem-manna ledning för Northland med nära femtio miljoner att dela på. I stort sett alla investerare höll tyst, eller fortsatte hylla. Så är det inte nu.

Fortsättningen till fram idag, har varit en stapplande tillställning med frenetisk maskhållning. Pengarna har runnit ur händerna på gruvbolaget, lån på lån har inte förbättrat situationen och nu är det inte många meter kvar fram till konkursen.

 

Minerallagen gör detta möjligt och måste skrotas, en ny formuleras. Den nya mineralstrategin betyder inget annat än att förkorta och förenkla den byråkratiska hanteringen. Northland har adress i Luxemburg.

Som kuriosa kan nämnas att VD Waplan tidigare var nominerad till titeln Årets Norrbottning. Vad aktiespelarna tycker kan man spekulera om.

Hårdast drabbade blir/är de så kallade småspararna, aktien är jämförelsevis nära botten, det rör sig om ören. All verksamhet i gruvan har stannat och kassan är tom. Rykten gör gällande att det finns en spekulant på gruvan. Vad det kan innebära är svårt att veta. Men en sak är klar, infrastrukturen är en black om foten och kräver än fler svindyra investeringar. Hittills har transporter gått på landsväg med tunga lastbilar. Det håller inte.

 

Man kan säga att gruvan byggts och tagits i drift utan att transportfrågan har lösts. Tills vidare har transporterna gått på dispens längs allmän väg. En närapå fix och färdig gruva med påbörjad brytning finns nu, korparna kraxar över den. Finns det riskkapital som behövs för att fullständiga verksamheten?

En insändarskribent i lokaltidning hade räknat på vad detta innebär. Den hade utgått från hur många ton ett traditionellt malmtåg Svappavara-Narvik fraktar på en sväng. Detta tonage hade fördelats på lastbilslass mellan Kaunisvaara-Svappavara där malmen omlastas till tåg. Resultatet blev 172 bil-laster.

**

"Tre transportvägar - alla underkända."
Detta var rubriken på artikel i NSD 24 April. Och då gäller det den tilltänkta dagbrotts-gruvan i Kallak i Jokkmokk. Prospekteringsbolaget Beowolf hade uppmanats av Trafikverket att presentera en lösning på transportvägar från gruvan. Sex på olika sätt intressenter deltog i möte med Trafikverket, däribland kommun och samebyar.

 

-Bolaget måste göra om och göra rätt, menade Trafikverket. Utredningen är ofullständig, man hoppar bock över alternativen.
Bolagets VD Fred Boman påstod sig veta detta och menade att konsulten som jobbat fram utredningen inte räknat med passager genom Natura 2000-områden och renskötselområden.

 

- Vi ska kika på detta, sa Boman.

 

Trafikverket menar att bara en part gynnas av tilltänkta byggen och då är risken stor för att bolaget själv få stå för kostnader.
- Men det är också så att det inte bara är Kallakfyndigheten i det här området, utan vi ser det som ett nytt Malmfälten, sa VD Boman.

Leif Öhman, Randijaur

Leif Öhman, Randijaur

Relaterade artiklar (efter tagg)