Skriv ut denna sida

Rädda Kalixälven, Rädda Ojnareskogen, Rädda Ölands Allvar

DAN KOTKA 19 november 2012

Det krävde ett rikstäckande miljömöte i Södra latins aula lördagen den 17 november. Ett hundratal miljöaktivister från Ystad till Treriksröset hade bänkat sig för att rapportera erfarenheter från 40 års miljöarbete i Sverige.

Huvudtema i miljöarbetet under miljömötet är vatten. Rent vatten. Sverige är ett av världens länder som har rent vatten. Vattenfrågan växer för varje dag och är ett allvarligt problem i tredje världen där folk dricker förorenat vatten, varje dag. Många sjukdomar sprids genom föroreningar i vattensamlingar i tredje världen.

Men vårt vatten är också hotad t ex genom gruvbrytningen som gjort Sverige till ett eldorado för olika nordamerikanska och Kanadensiska gruvbolag, som idag utmanar folket i norra Sverige på rent vatten. Gruvbrytning innebär nämligen att läckande giftiga mineraler rinner ut i floderna där fisken tar skada. Skadorna smyger på och är inte omdelbara utan det tar lång tid, så småningom dör fisken av tungmetallerna och försvinner.

Norr om Kaitumälven bland fjällmassiven vill ett amerkianskt mineralföretag bryta mineraler vilket - om det blir verklighet - betyder stor fara att föroreningar sipprar ned i såväl Lule älv som i Kaitumälven. Båda älvarna är stora turistmagneter med sitt fiske och sköna natur. En näring som är säker inkomstkälla och hållbar på sikt.

I motsats till vad riskkapitalets anläggningar är. Bolag som när de sugit ur jorden och bergen, sticker utan att städa efter sig, och lämnar en förstörd miljö åt eftervärlden. Profiten tar bolagen med sig utan minsta skattekrona till kommunerna, där dom far fram.

Aktivister från Bunge på Gotland vittnade om hur det finska kalkbolaget tänkte bryta kalk i Ojnareskogen och förstöra det för Bunge och Gotland viktiga insjövattnet. Fårfarmare och jordbrukare i regionen hotas också av förstört grundvatten om kalkbrott öppnas i Bunge.

Från Öland rapporterades om en strid mot gasletning som pågår på flera ställen. Öland har en tredjedel av världens Allvars-marker. Kalmar kommun och miljömyndigheter har sagt nej till gastäkter på Öland. Striden pågår som den på Gotland.

En seger i miljöstriden har vunnits i Skåne, där oljebolaget Shell fick se sig besegrat av kommuninvånare, i flera skånska kommuner, där de ämnade utvinna gas. Naturgas kallade Shell muntert saken, för att göra utvinningen aptitlig för miljörörelsen. Men den svalde inte betet, utan Shell fick dra sig tillbaka med svansen mellan benen.

Sammantaget måste man säga att massmedia är försiktiga med att rapportera om miljörörelser i landet. Oftast bara när det drar ihop sig till polisingripande kommer massmedia och journalisterna springande, för att göra läckra actionreportage. Skånes seger över Shell  t ex har inte många medborgare i Sverige en aning om, trots att kampen har förts under många år.

Slutligen, det är många unga människor engagerade i miljörörelsen idag, och flera kvinnor än män dessutom. Som om kvinnorna är mer rädda om kommande släkten och män mer aktiva i plånboksfrågor och om jobben, som på kort sikt tar stryk, när miljörrörelsen vinner sina segrar. Miljökampen går vidare.

Dan Kotka

DAN KOTKA